Får Bokbloggerprisen

Foto: Paal Audestad

Nicolai Houm får Bokbloggerprisen i klassen Årets roman. Åsne Seierstad vinner i Åpen klasse.

Outsideren Nicolai Houm slo Vigdis Hjorth på målstreken i klassen Årets roman, mens storfavoritt Åsne Seierstad får prisen i Åpen klasse. Det ble klart da norske bokbloggere offentliggjorde hvem som får de to prisene for 2016 i ettermiddag. 

 

Etter at kortlisten ble offentliggjort i februar, har norske bokbloggerne brukt seks måneder med å lese og diskutere de nominerte bøkene. Og nå er altså vinnerne stemt frem.

 

Outsideren vant

Nicolai Houm var outsider i klassen for årets roman med sin Jane Ashlands gradvise forsvinning. Da nominasjonene kom inn i vinter, var Vigdis Hjorths Arv og miljø i en klasse for seg, kanskje ikke så rart som en av årets desidert mest omtalte og leste norske romaner. Men bokbloggerne har også tidligere vist at det ikke alltid er det mest åpenbare valget som vinner, sist sett i fjor da debutanten Bjørn Vatne vant foran bestselgende Maja Lunde.

– Det er noe av det morsomste med hvordan prisen fungerer. Det er sjelden at de bøkene som har fått flest stemmer i nominasjonsrunden faktisk vinner til slutt. Det å få plass på kortlisten, gjør at flere leser også de mindre kjente bøkene, og oppdager på den måten nye favoritter.

Det skriver komiteen som står for det praktiske arbeidet med prisen.

 Les også: Bloggheder til Lillegraven og Ravatn

 

Variert kortliste

I åpen klasse var det derimot forhåndsfavoritt To søstre som vant. Åsne Seierstads bok om de to Syria-farende søstrene fra Bærum var klar favoritt både da nominasjonsstemmene ble talt opp i januar og da vinneren skulle kåres.

– Det var en variert kortliste i åpen klasse med to sakprosabøker, en lyrikkdebutant og en tegneserie. Det er nok også her bloggere har kjempet hardest for oppmerksomhet til sine favoritter, men når alt kom til alt, var To søstre en ganske suveren vinner, forteller komiteen.

 

Demokratisk pris

Bokbloggerprisen har ingen jury som velger ut bøker, og er dermed en helt demokratisk pris. Bokbloggerne velger selv hva de ønsker å lese, og når året er forbi nominerer de bøkene de har likt best. Bøkene med flest poeng havner til slutt på kortlisten, og i en periode på seks måneder leses og diskuteres de utvalgte bøkene av bloggerne.

– Dette er den viktigste premien vi kan gi forfatterne – en utvidet oppmerksomhet som varer lenger enn de tradisjonelle medienes fokus på det som er nytt, sier komiteen.

49 bloggere nominerte til sammen 78 bøker i åpen klasse og 65 romaner til Bokbloggerprisen 2016.

Les også: Bokbloggerpris til Strøksnes og Vatne

 

To søstre

I Åsne Seierstads bok kommer de to søstrene fra Bærum, Ayan og Leila, ikke hjem til vanlig tid en høst dag i 2013. Senere på kvelden kommer sjokkmeldingen: De er på vei til Syria. På jakt etter døtrene tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av IS. Boken er kritikerrost og fikk også Brageprisen sist høst.

Får pris: Åsne Seierstad. Foto: Kagge Forlag

Åsne Seierstad (f. 1970) er journalist og forfatter, med både nasjonal og internasjonal suksess. Bokhandleren i Kabul lå på New York Times bestselgerliste i over ett år og boken En av oss om tragedien 22. juli, har også vekket stor internasjonal interesse. Seierstad har også skrevet bøker fra Irak, Serbia og Tsjetsjenia.

 

Jane Ashlands gradvise forsvinning

I Nicolai Houms vinnerroman våkner en amerikansk kvinne alene i et telt i den norske fjellheimen. Utenfor er det tett tåke og kuling. Mobiltelefonen er utladet. Hun har verken kart, kompass eller mat. Det er like umulig å gå som det er å bli.

Og så: Ut av tåken, avtegner det seg et bilde av en fortid, en personlig katastrofe, en desperat jakt på ny mening.

Får pris: Nicolai Houm. Foto: Paal Audestad

Nicolai Houm (f. 1974) debuterte med Knekk nakken, min venn i 2004, og fikk sitt gjennombrudd med De håpefulle i 2013. Jane Ashlands gradvise forsvinning er hans femte utgivelse.

 

Prisen

Bokbloggerprisen ble innstiftet 1. mai 2013, og er en litteraturpris stemt frem av norske bokbloggere. Prisen deles ut i september hvert år i to kategorier – Året roman og Åpen klasse. Bøkene som kan nomineres, må være skrevet av norske forfattere og utgitt for første gang på norsk året før prisen deles ut.

Dette var kortlistene for 2016:

Årets roman:

Vigdis Hjorth: Arv og miljø (Cappelen Damm)

Nicolai Houm: Jane Ashlands gradvise forsvinning (Tiden)

Tore Renberg: Du er så lys (Oktober)

 

Åpen klasse:

Åsne Seierstad: To søstre (Kagge)

Catherine Blaavinge Bjørnevog: Um sakne springe blome (Samlaget)

Torgrim Sørnes: Bøddel (Vigmostad & Bjørke)

Marta Breen og Jenny Jordahl: 60 damer du skulle ha møtt (Forlaget Manifest)

 

Tidligere vinnere:

2013:     Urd av Ruth Lillegraven (Åpen klasse, lyrikk)

Fugletribunalet av Agnes Ravatn (Årets roman)
2014:     Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi (Åpen klasse, noveller)

Finne ly av Aina Basso (Årets roman)

 

2015:     Havboka av Morten Strøksnes (Åpen klasse, sakprosa)

Slik skal vi velge våre ofre av Bjørn Vatne (Årets roman)