Satser på en kriminell fremtid

BOKHØSTEN: Skotske Peter May kan gi Goliat ikke bare en god sommer, men også en god høst.

– Det er vel et av de eksemplene som viser at det fremdeles går an, heldigvis, sier Mark Jørgensen. – Trass i at sjefene i bokhandlerkjedene ikke tok den inn i første runde, ble den likevel en suksess.

Boken han snakker om er Peter Lewis’ Svarthuset. Den skotske manus- og krimforfatteren har opp gjennom årene vunnet en rekke priser. Nettopp Svarthuset fikk The Barry Award som årets beste kriminalroman i USA for noen år tilbake. Likevel ble det tommelen ned fra samtlige bokhandlerkjeder.

SKOTSK BESTSELGER: Peter May.

 

Sekser-rush

Så begynte terningene å trille i avisredaksjonene. Først en sekser fra Cathrine Krøger i Dagbladet. Adresseavisen og Stavanger Aftenblad fulgte opp med full pott. Da kom etterspørselen fra leserne og bokhandlerne, og kjedene var med ett med på laget.

Peter May er en forfatter Goliat føler seg trygge på at de skal få mange gleder med:

– Allerede nå i september kommer bok nummer to i Lewistrilogien: Lewismannen, og vi får Peter May på norgesbesøk. Bok nummer tre kommer neste år, forteller Mark Jørgensen. – Og i tillegg har May en fin backlist, på ti-femten bøker.

– Hvorfor appellerer May så sterkt til norske lesere?

– Først og fremst skriver han godt, du får en slags Håkan Nesser-følelse. Og selv om det er tøffe saker skriver han også med humor, sier Jørgensen. – Og så handler det vel om at det mye som er gjenkjenbart for nordmenn, med omgivelsene på Hebridene: vær og vind, naturen og menneskene.

 

Tung krim-satsing

Krim og spenning blir bunnplankene i Mark Jørgensens Goliat-satsing, mens hans andre forlagssatsing Front fremdeles lider av etterdønningene fra avviklingen av Interpress’ bokdistribusjon. For å styrke satsingen fikk Mark Jørgensen og Thea Dahlgren tidligere i sommer også selskap av Tiger Garté – som har lagt Tigerforlaget på is.

Nå lover Goliat-trioen tung krim-satsing i årene som kommer:

– Vi skal bli et attraktivt forlag også for norske krim- og spenningsforfattere, og har fått med oss Pål Gerhard Olsen som hovedkonsulent til å hjelpe oss med dette, forteller Tiger Garté.

 

 

 

20 bøker neste år

Satsingen medfører også flere utgivelser for Goliats del:

– Neste år kommer vi med rundt 20 bøker. Halvparten av disse blir nordiske, halvparten av disse igjen norske. Resten blir oversatt – fortrinnsvis fra amerikansk/engelsk, men også fransk og andre aktuelle språk, sier Mark Jørgensen.

På det nordiske krim-laget mønstrer Goliat denne høsten norske Sonja Holterman (Jærtegn), danske Katrine Engberg (Krokodillevokteren) og svenske Jonas Moström (Midnattspiker).

 

Sport og børst

Men er det bare krim og spenning på krim-forlaget Goliat? Slett ikke.

Selv om langrennssporten nesten har vært mer i domsutvalg enn i sporet de siste månedene, er det ikke krim. Og selv om dopingen er med, er det sporten som står i fokus i Langrennsboka. Boka tar for seg gylne langrennstiår fra 1960-tallet og frem til i dag. Her er det store øyeblikk, gode anekdoter og eksklusive intervjuer med noen av våre største stjerner. Tor Kise Karlsen og flere andre sportsjournalister bidrar til boken.

Potet kan brukes til så mangt – også akevitt. Og nettopp Arnt Steffensens Akevittboka er en av de store satsingstitlene hos Goliat i høst. Her er presentasjon av over førti nordiske akevitter og en bukett akevittdrink-oppskrifter.

– Alle kjedene har tatt den, så vi håper den kan bli en av våre storselgere i høst, sier Mark Jørgensen.

 

 

Bildet: GOLIAT FORLAG: Thea Dahlgren, Mark Jørgensen (bak) og Tiger Garté.