Bloggheder til Lillegraven og Ravatn

Norske bokbloggere har kåret «Urd» og «Fugletribunalet» til de to beste norske bøkene de leste i 2013.

–Det har vært en veldig jevn og spennende avstemning, og vi synes det er veldig hyggelig at Ruth Lillegraven (bildet over) og Agnes Ravatn og fikk prisen.

Dette sier initiativtakerne bak prisen Line Tidemann, Silje Risøy Helgerud, Rose Marie Christensen, Lise Grimnes, Elin Brend Bjørhei og Gro Skrøvset, og legger til:
–Ikke minst avkrefter dette mange av fordommene om at norske bokbloggere kun leser og liker underholdningslitteratur,

 

Sjeldne dikt

Ruth Lillegraven vant Bokbloggerprisen Åpen klasse i konkurranse med Lisa Aisatos Fugl og Siri Pettersens Odinsbarn.

–Med diktsamlingen Urd har Ruth Lillegraven skrevet seg inn i norsk bokblogghistorie. Dikt er ellers ikke overrepresentert på norske bokblogger, men bokbloggere vegrer seg nok mer for å skrive om dikt enn for å lese dem. For Ruth Lillegraven har vunnet den ene bokbloggeren etter den andre, og det har hun gjort like stillferdig og solid som karakteren hennes Seselja går gjennom livet, sa Line Tidemann da prisen ble delt ut under Bokbloggertreffet under Oslo Bokfestival lørdag.

 

Agnes-Ravatn

Agnes Ravatn vant Bokbloggerprisen for Årets Roman (Foto: Samlaget)

 

Holder på leseren

Agnes Ravatn og hennes Fugletribunalet vant Bokbloggerprisen for Årets roman foran Roy Jacobsens De usynlige og Herbjørg Wassmos Disse øyeblikk.

–Med sin stramme dramaturgiske oppbygning holder boka på leseren hele veien. Flere bloggere forteller at det er en bok de ikke kunne legge fra seg. Det er som da man var liten, og lå med lommelykt under dyna for å lese ferdig lenge etter sengetid. En blogger fikk til og med mareritt, fortalte Line Tidemann.

 

Skulle engasjere

Bokbloggerprisen ble innstiftet av komiteen bak det årlige Bokbloggertreffet. Tanken var å skape en uavhengig pris som skulle engasjere bokbloggerne, og skape en bevissthet blant disse om å lese norsk litteratur. Seks norske utgivelser ble stemt frem til to kortlister, og disse bøkene ble så lest, omtalt og diskutert på norske bokblogger de første seks månedene av 2014.

Urd og Fugletribunalet har vært prisbelønt tidligere. Ruth Lillegraven fikk Brageprisen 2013 for diktsamlingen sin. Agnes Ravatn har tidligere fått P2-lytternes romanpris og Ungdommes kritikerpris for Fugletribunalet.