Familiehistorie inn på toppliste

7. PLASS: Simon Strangers roman fra 2018. (Foto: Vebjørn Rogne)

Nedtellingen i kåringen av tiårets roman fortsetter. Simon Strangers bok med bakgrunn i familiehistorien, har gjort inntrykk.

Hvilken norsk roman fra årene 2010-2019 er den beste? Avstemningen er avsluttet. Lesernes stemmer er slått sammen med juryens og de neste ukene skal vi presentere de ti beste fra nr. 10 til nr. 1.

Vi startet med en liste på femti romaner, og selvsagt ble det bråk av utvalget. Les Tomas Espedal hardt ut mot BOK365-kåring 

Juryen har bestått av bokhandler Angelique Heggheim og anmelderne Janneken Øverland, Leif Gjerstad og Vidar Kvalshaug. De to siste er tilknyttet BOK365.

10. plass: Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem. 

9. plass: Svøm med dem som drukner av Lars Mytting

8. plass: En dåre fri av Beate Grimsrud

7. Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

De nedgravde messing-brosteinene på fortauene våre har i senere år fått mye oppmerksomhet. I Europa ligger i dag 70 000 «snublesteiner» ved boligene til ofre for nazistenes holocaust. Simon Stranger skrev i 2016 en roman som tar utgangspunkt i steinen til den norske jøden Hirsch Komissar.

Boka er en gripende familiehistorie, en roman om krigens Norge og om ondskap og svik. Komissar var tippoldefaren til hans egen sønn. For å forklare sønnen hva som skjedde, løftes familiehistorien inn i den store fortellingen om jødene, Norge og krigen. Parallelt med familiehistorien følger boka livet til skomakersønnen Henry Rinnan, landssvikeren som ledet Sonderabteilung Lola, ble dømt til døden i krigsoppgjøret og henrettet.

Stranger baserer fortellingen på skrevne og uskrevne kilder, fletter elementene dyktig sammen, skaper spenning og undring. Den ledige omgangen med kronologien og de fritt sammenføyde elementene gjør dette til en viktig, lesverdig og populær roman. I 2018 fikk den Bokhandlerprisen. Utgitt hos Aschehoug.

JANNEKEN ØVERLAND