Etterlyser mannlige rollemodeller

For å få gutter til å lese mer må også pappaene til pers, mener Jørn Lier Horst.

–Guttene må ha noen å identifisere seg med. Det er ikke ofte man ser pappa som sitter i en stol i stua og leser, forteller Horst til BOK365.

Det er et kjent faktum at jenter leser mer enn gutter, og nasjonale prøver i lesing viser at guttenes leseferdigheter ikke er like sterke som jentenes. – Jeg tror det er viktig å snakke om lesestimulering. Skoleverket fokuserer på lesemestring, men når barna har knekt den koden må de tilbys bøker som er interessante og fengende, mener Horst.

Engasjerer
At hans egen CLUE -serie kan stå som et eksempel på slike bøker var tydelig da forfatteren besøkte Kampen skole torsdag. Barna satt som tente lys mens Horst fortalte om arbeidet med den populære bokserien, og spørsmålene var mange. Både CLUE-serien og Detektivbyrå nr 2 ble trukket frem som lesefavoritter blant de tilstedeværende barna, som ellers kunne røpe at de var glade i fantasybøker, Pingles dagbok og Dustedagboka og bøker med snakkende dyr.

–Jeg tror bøkene mine treffer så godt fordi de har en nerve og at jeg gjør det samme som i voksenbøkene mine: jeg tar barna på alvor, og jeg skriver om noe som er ekte og virkelig. Gutter er opptatt av fakta og informasjon, og mine bøker er langt på vei fiksjon basert på fakta. Det appellerer, selv om jenter fortsatt er overrepresentert blant leserne mine, sier Horst.

Får gåsehud
De tre jentene bok365 snakket med på Kampen skole var alle begeistret for CLUE-serien. –Jeg synes de er veldig bra fortalt, også er det morsomme bøker å lese og du kan forestille deg selv hva som skjer. Det er ikke som tv, hvor du blir vist bildene. Horst greier å få frem at vi må tenke selv og det er veldig bra, sier Andrea (10).
–Også er det gøy og man kommer på en måte inn i en annen og spennende verden, legger Shano (11) til.
Olivia er opptatt av at CLUE – serien er spennende. –Jeg får veldig mye gåsehud, og de blir mer og mer spennende og sånn. Det skjer veldig mye, sier hun.

 

Blomster fra anne

Klem og diplom fra forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge.

 

Rekordopplag
CLUE- serien passerte nylig et opplag på 200.000 eksemplarer, et tydelig tegn på Horsts appell, og under skolebesøket fikk Horst overrakt blomster og gulldiplom av Kagges forlagssjef Anne Gaathaug. – Jeg ser på opplaget som en stor anerkjennelse, og en bekreftelse på at prosjektet mitt også er interessant for andre. Da jeg startet å skrive for ti år siden hadde min første bok, Nøkkelvitnet, et førsteopplag på 1750 eksemplarer. Jeg vet hvordan bransjen er og at 200.000 eksemplarer er et massivt tall, sier Horst, som synes det er ekstra gledelig at flere etablerte mannlige forfattere følger i hans fotspor og debuterer med bøker for barn og unge.

Viktig med lesemiljø
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hadde også lagt turen innom Kampen skole i forbindelse med regjeringens arbeid med en ny lesestrategi. Den har som mål å få flere gutter til å oppsøke skjønnlitteraturens verden. –Vi har ikke det eksakte svaret enda på hvordan vi skal få flere gutter til å lese, men det vi er enige om er at arbeidet må starte tidlig i skoleløpet. Barna må lære å lese for gøy, og de må få lese det de selv synes er gøy. Jeg har tro på at man lager et klassemiljø rundt det å lese, hvor det blir noe som alle er med på, sier Isaksen til BOK365.

–Hvor viktig er forfattere som Jørn Lier Horst når det gjelder å få flere gutter til å lese?
–Helt avgjørende. Horst skriver vår tids Hardyguttene. Da jeg gikk på skolen leste vi Pelle og Proffen, må snakker alle om CLUE-serien. Mange synes også det er ekstra gøy at Horst har en fortid som politimann. Han vet hva han skriver om, poengterer Isaksen.

 

Hovedbildet: Jørn Lier Horst (t.v.) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.