– Et kraftfelt for norsk skjønnlitteratur

Ordene er forlagssjef Geir Berdahls. I går presenterte han Oktobers høstliste med nye romaner fra mange av forlagets største forfattere. Samt en 85 år gammel debutant.

 

– Det var godt for oss å høre den største litterære agenten i verden, Andrew Wylie, si: «Det finnes bare to virkelige gode skjønnlitterære forlag i verden: Oktober og Gallimard.» Geir Berdahl er stolt sjef for det ene av dem.  

 

En fornøyd forlagssjef konstatere at forlaget hadde lyktes i å nå ambisjonen fra et strateginotat i 1998: Å bli et kraftfelt for norsk skjønnlitteratur. Og ikke bare det, Oktobers bøker får også stadig nye lesere rundt om i verden.

– Vi har utviklet oss fra å være det ledende norske skjønnlitterære forlaget til å bli et ledende skjønnlitterært forlag i verden, sa Berdahl.

 

Berdahls siste høstliste

Hoem-Edvard
Edvar Hoem roste forleggeren.

I kjent stil nølte ikke Oktobers forlagssjef med å fremheve hvilke ytre faktorer som har gjort dette mulig, foruten gode medarbeidere og dyktige forfattere. Han trakk særlig frem betydningen av innkjøpsordningen.

– Det har vært et langsiktig og møysommelig arbeid, som fort kan rives ned. Noe jeg er redd den nye regjeringa ikke forstår, avsluttet Berdahl.

At Berdahl med dette hadde presentert sin siste høstliste som forlagssjef, ble ikke nevnt med et ord. Det ble imidlertid påpekt av Edvard Hoem, som plutselig reiste seg fra salen da pressekonferansen egentlig var over.

– Jeg har vært forfatter en god stund og har aldri opplevd maken til forlegger, sa han til stående applaus.

Berdahl fyller 70 i juni neste år.

 

Michelet og Renberg

gullgutten
Tredje bok i «En sjøens helt»-serien kommer i slutten av september.

Også ellers var det en heller beskjeden presentasjon av det som må sies å være en usedvanlig sterk liste med 17 nye romaner og flere diktsamlinger. Mens Knausgård og Petterson vinner nye lesere og begeistrede kritikker i stadig flere land, er mange av forlagets andre store forfattere denne høsten ute med ny bok.

Med En sjøens helt. Gullgutten avslutter Jon Michelet sin trilogi om verdenskrigen sett fra havet. Ellers er Rune Christiansen, Kjersti A. Skomsvold, Terje Holtet Larsen, Line Baugstø, Hanne Ørstavik, Kristine Næss, Mirjam Kristensen og Espen Haavardsholm ute med nye romaner.

Tore Renberg kommer med andre bind i sin Texas-serie: Angrep fra alle kanter. Forrige bok hadde opplag på 35.000. Også denne gangen vil det bli lansert en egen boklåt i forbindelse med utgivelsen.

– Mange har nok ventet på denne mens han har fullført sitt prosjekt om Bjørnson, sa markedssjef Silje Tretvoll da hun presenterte Edvard Hoems nye roman. Slåttekar i himmelen er inspirert av livet til Hoems egen oldefar.

 

Nilsen om egen far

Bokekstra: Tove NilsenOgså flere andre Oktober-forfattere har denne høsten valgt å skrive om sin egen familie. I Jeg har et teppe i tusen farger skriver Anne B. Ragdes om sin egen mor. Mens Tove Nilsen skriver om sin egen far, et uplanlagt barn som ble til i møtet mellom en tysk student og en ung norsk kvinne, i romanen Konge i snø.

– Jeg har gått tett på en familiehistorie. Jeg har også prøvd å skrive om fryden ved det selvbiografiske og det løgnaktige ved det selvbiografiske, sa Nilsen da hun fortalte om boka.

Hun sa at hun hadde tenkt mye på hvor grensen gikk for hva hun kunne skrive, og at hun hadde kommet frem til at hun kunne skrive om alt hun selv «kunne holde i skrift».

– Boka handler også om å våge å grave frem andre og nye bilder av en man kanskje ikke har våget å være glad i.

 

To 85-åringer

Oktober kunne også melde at de denne høsten utgir sin eldste debutant noensinne.

– Vi fikk inn et manus hvor det med snirklete skrift stod: «Den som skriver dette er 85. Det begynner å haste», fortalte Silje Tretvoll.

Avsenderen var Gitte Haug, som i Kvinner i krig har skrevet om seg selv og sin tyske mor. Hun er en av høstens to debutanter.

Og apropos 85-åringer: Oktober utgir denne høsten også endelig en av de siste årenes mest etterlengtede forfatterbøker. Alf van der Hagen har skrevet bok om Kjell Askildsen, som fyller 85 i september, med sin særegne blanding av intervju, biografi og memoar.

 

(Forfatterfoto: Oktober forlag)