Et eventyrlig år for Simon

7. PLASS: Simon Strangers roman fra 2018. (Foto: Vebjørn Rogne)

LESERNES FAVORITT: Kritikerros, hett utenlandssalg og Bokhandlerprisen som prikken over i’en. 2018 ble et år å huske for Simon Stranger.

Det meste har gått Simon Strangers vei det siste året. Hans roman Leksikon om lys og mørke (Aschehoug) har høstet mange gode anmeldelser og er solgt til en rekke land. Og ikke minst kunne Stranger glede seg over den gjeve Bokhandlerprisen:

– Jeg ble utrolig glad når bokhandlere landet rundt, av alle gode utgivelser, har valgt akkurat min bok. Dette er jo folk som jobber med bøker til daglig, sier Simon Stranger, og legger til: – Da jeg skrev boken hadde jeg aldri trodd at den skulle nå så bredt ut.

– Hvorfor ble det det akkurat du som fikk Bokhandlerprisen i år?

– Det er ikke jeg den rette til å svare på. Jeg håper at det er fordi de gjenkjenner det litterære prosjektet. Selv om jeg har valgt en annerledes form, er det allmenngyldige problemstillinger og et etisk alvor jeg håper og tror leserne ser.

Skrekkens hus

Leksikon om lys og mørke kretser rundt hovedkvarter for den beryktede og forhatte nazisten Henry Rinnan: Jonsveien 46 i Trondheim – på folkemunne kjent som «Bandeklosteret».

Bandeklosteret var hovedkvarter for den beryktede og forhatte nazisten Henry Rinnan. Etter krigen flytter Simon Strangers jødiske svigerfamilie inn. Det ble utgangspunktet for Leksikon om lys og mørke.

– Det første jeg tenkte var: Her er det en roman, forteller Simon Stranger.

Man regner at Rinnanbanden alene står bak tusen arrestasjoner av motstandsfolk under krigen, flere hundre ble torturert og mer enn 80 ble drept. Henry Rinnan selv ble henrettet i 1947. Det samme ble ni av hans medløpere. Mange fikk også lange fengselsstraffer.

Tar aldri slutt

Simon Stranger mener romanen tar opp tematikk som dessverre er evig aktuell:

– Historisk jødehat tar aldri slutt, virker det som. Det er rett og slett underlig. Det handler om hvordan ord skaper virkeligheter, og skaper verdensbilder som til syvende og sist ender med krig og vold, sier Stranger, og legger til:

Leksikon om lys og mørke har vært tre ting for meg: Romanen er et familieprosjekt, en historisk og en samtidsroman. Det er viktig å understreke at dette ikke bare er historien om jødeforfølgelsen under andre verdenskrig. Det handler om utenforskap og ekstremisme – om unge menn som gjerne vil bety noe, sier Stranger.

Stem på din 2018-favoritt

Leksikon om lys og mørke er selvsagt blant de 15 finalistene i «Lesernes favoritt»-kåringen. Har du lyst til å løfte frem denne eller en av de øvrige finalistene, kan du stemme her. Du kan stemme én gang per døgn per devise frem til 5. januar.