En omvendt amerikadrøm

Julen varer til godt over påske for norske Per Breiehagen og familien hans i USA. Boken "Juledrømmen" er en endeløs suksess, og nå drømmer amerikanerne om norsk vinter.

Det pleide å hete «Drømmen om Amerika», men med Juledrømmen har den norske fotografen Per Breiehagen og kona Lori Evert sørget for at hvit snø, ei lita jente og en isbjørn har ligget på femteplass på New York Times bestselgerliste. Den frister med hvit snø også etter påske  for den som ikke har fått nok.
Nå reiser datteren Anja rundt på boksignering med foreldrene i Minnesota –  og responsen fra amerikanerne er overveldende:  «Norge har rike tradisjoner i håndverk, arkitektur, og særlig i eventyr. Hvis du har kjennskap til Skandinavia, vil du sette pris på rike, men subtile referanser i Anjas fint håndlagde norske klær og tilbehør …», skriver kjøpere om boken på nettbutikken Amazons nettsider.

 

Bereist fotograf

Per Breiehagen fra Ål er en anerkjent fotograf i USA, og har jobbet for magasiner som National Geographic og New York Times Magazine. Halori_evert_og_per_breihagen_0n har reist mye for de store magasinene og har skapt kunstfoto fra Grønland og Nordpolen. Han var åpenbart en perfekt match for amerikanske Lori Everts, som hadde hørt om det fjerne landet Norge og hadde en slags fantasi om hvordan det var. Nå er de gift og hun har vært i Norge mange ganger. Resultatet av familiesamarbeidet kan du se i boken Juledrømmen, som kom i fjor høst i USA og før jul i Norge. Far har tatt bildene, mor har skrevet teksten og modellen, hodepersonen i boken, er datteren Anja, som var tre da bildene ble tatt, men som nå er ni. Hva synes hun om å være midtpunkt?

– Anja synst dette er veldig morsomt, mange signeringar og lange køar for å møte uss og få boka signert, svarer Breiehagen på halling. – Ho les boka sammen med Lori framma store forsamlingar. Som Anja si: «Det er ei bok om meg, so det er kjempemoro at folk like boka» !

 

Digitalt eventyr

Det bemerkelsesverdige ved boken er det digitalt tilrettelagte eventyret med bilder av Anja i et snødekket landskap, med dyr og eventyr – akkurat slik amerikanere elsker det. Vi også for den saks skyld.

I boken er Anja iført rød fjøsnisselue, genser med norske mønstre, samiske skaller – og blonde fletter. Mange av bildene er tatt på Ål, som jo er en ganske liten norsk fjellbygd med fantastisk natur rett utenfor. Hjemstedet deres i USA er det stikk motsatte.

– Minneapolis er ein storby, med all dei fordeler og ulemper ein millionby har. Heldigvis har byen mange flotte parkar, innsjøar, stort sykkelmiljø, skibakkar og lysløyper, i tillegg til masse kultur og eit stort musikkmiljø!, sier han med utropstegn.

Juledrommen_hoyoppl-e1386002640539-870x574

 

Holder stand på listene

Reaksjonene ved utgivelsen var oppsiktsvekkende og mye tydet på at dette kunne bli noe stort. Boken kom inn på  New Tork Times bestselgerliste – og som ikke det var nok – på toppen av Amazons salgsliste for europeiske barnebøker. I dag ligger den på tredjeplass på Amazon i kategorien Polar Region Travel Guides, og anbefales stadig av leserne.

I boken er fotografier fra Norge og USA behandlet slik at Anja er i ganske nær kontakt med en isbjørn, reinsdyr, moskus og en hest. I tillegg er det spektakulære nordlyset med, mens bildet av den lille jenta Anja som har lest isbjørnen i søvn, kan smelte hvem som helst – og det er nettopp det som skjer .

Hvordan i all verden fikk du Anja, som da var tre år, til å sitte stille?

– Anja har eit tålmod som me aldri har råkt burti før med andre barn, særleg når det gjeld foto. Utta hennas tålmod og interesse for prosjektet hadde det aldri vorte nokon bok. Ofte blir ein fotosession til ein liten teatersession der ho kan utfolde seg, leve seg inn i ei rolle og eg følge etter med kamera og tek alle mulige vinklar og so mange bilder som mulig, til seinare bruk. Men poenget er at det skal alltid vera moro og leik, svarer fotografen som trives i USA, men som innrømmer at han savner hjemstedet i Norge også.

 

Les også: https://bok365.no/artikkel/som-en-topplass-i-ol/

—–

Fakta: Per Breiehagen er en premiert fotograf, født i Ål, utvandret til Minnesota. Gift med stylisten Lori Evert. Sammen har de datteren Anja. The Christmas Wish er utgitt på Random House og heter Juledrømmen på norsk. Smaksprøve finnes på nettet:

http://www.pdnonline.com/photoserve/How-the-Per-Breiehag-4118.shtml

http://issuu.com/juritzenforlag/docs/juledr__mmen