Emmanuel Carrère til Litteraturhuset

Emmanuel Carrère (bildet), Amy Tan og Kjell Westö er blant godbitene på vintermenyen til Litteraturhuset i Oslo.

Litteraturhusets vinterprogram byr på både besøk fra USA, Frankrike og Finland, store hjemlige forfatter-profiler, familiekonsert med Odd Nordstoga og nærlesning av TV-serien Homeland.     

Blant vinterens høydepunkter på Litteraturhuset i Oslo er den behørig prisbelønte franske forfatteren og regissøren Emmanuel Carrère (56). Onsdag 22. januar forteller han om Limonov, sin ”ikke-fiksjonelle roman” om den russiske dissidenten og undergrunnsforfatteren Eduard Limonovs liv, til Åsne Seierstad. Limonov ble årets store roman i Frankrike i 2011. Den var nr. 1 på bestselgerlistene med salg på over 200 000 eksemplarer. Den ble belønnet med den prestisjefylte Prix Renaudot, var på kortlisten for flere andre litterære priser, og er tildelt The European Prize 2013. Rettighetene er solgt til 15 land, og Oktober har boken på sin 2014-liste.

 

Westö, Tan og Homeland

Blant andre utenlandske gjester bør finlandssvenske Kjell Westö nevnes. Westös Svik 1938 er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2014, og ble i fjor som første bok noensinne nominert til de største litterære prisene i både Sverige og Finland, Augustprisen og Finlandiaprisen. Mange norske lesere vil huske ham for beretningen Faren ved å være Skrake, som sikret ham en nominasjon til Nordisk Råds Litteraturpris. Westös bøker er blitt oversatt til en rekke språk. Han blir intervjuet av Aftonbladets kulturredaktør Åsa Linderborg onsdag 12. mars.

Amy Tan har gledet mange lesere etter gjennombruddet med Lykke og glede i 1989. Søndag 16. mars tar hun med seg sin nye roman Forundringens dal til Litteraturhuset.

I fjor høst ble TV-serien The Wire nærlest på Litteraturhuset for fullsatt sal. Fredag 24. januar er turen kommet til Homeland.

 

Nesbø-lansering

Onsdag 19. mars er det duket for vårens, kanskje årets, norske bokbegivenheter når Jo Nesbø presenterer sin nye krimroman Sønnen. Nesbø skal samtale med Finn Skårderud om sitt forfatterskap.

Apropos store norske forfattere: Vinterens og vårens lørdagsforedrag tar for seg De fire store og fire til fra norsk litteraturhistorie. Først ut 1. februar er professor Irene Engelstad om Amalie Skram, som etter manges mening urettmessig ble utelatt da fire forfattere i sin tid ble kanonisert.

I forbindelse med utgivelsen Vinternoveller møter Ingvild Rishøy onsdag 29. januar Margreth Olin og Kjersti Skomsvold til samtale om det å målbære svake stemmer i samfunnet.  De to sistnevnte er aktuelle med oppsetningen av Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg på Nationaltheatret.

 

Snacks for småfolk

Vi slipper ikke unna reven til Ylvis-brødrene ennå. Barneshowet Liv på lørdag får 22. februar besøk av Svein Nyhus, som vil tegne og fortelle om reven og hva den sier. For de litt større blir det møter med blant andre Hilde Hagerup og Jørn Lier Horst i den nye serien Fin favoritt, hvor barn selv velger ut sine favorittforfattere. 1. mars blir det fri inngang for alle når Odd Nordstoga holder konsert. I vinterferien blir det gratis filmmanusverksted, slampoesikurs og storytelling-tips for de mellom femten og atten år.

 

Billetter og mer informasjon om disse og andre arrangementer finner du her 

 

(Foto: Oktober Forlag)