Bok & Storting i Bergen

Politikere møter forfattere på Litteraturhuset

Støre vs Seierstad, Åmås vs Ørstavik. Det er to av møtene i serien «Bok&Storting» på Litteraturhuset i Bergen i vinter. Men det er bare en flik av et omfattende vinterprogram

 

Det begynte allerede rett etter åpningen av huset for snart ett år siden, og ble en umiddelbar suksess. I vinter fortsetter politikere å invitere forfattere til samtale på Litteraturhuset i Bergen.

– Vi ser frem til to flotte møter i serien i vinter, sier programansvarlig Heidi Bøhagen til BOK365. 20. mars kommer Jonas Gahr Støre og han har invitert med seg Åsne Seierstad. Det er et møte vi har store forventninger til. Og allerede 13, februar kommer  Knut Olav Åmås og Hanne Ørstavik.

– Åmås?

– Ja vi spurte kulturminister Widvey, som ikke hadde anledning. Statssekretæren hennes ville imidlertid gjerne komme, og han ville gjerne møte Hanne Ørstadvik.

Litteraturhuset i Bergen har hatt stor suksess md Bok&Storting i det snaue året som er gått siden åpningen 31. januar 2013. Blant høydepunktene i fjor var Erna Solbergs møte med Selma Lønning Aarø og daværende kulturminister Tadja Hadiks møte med Olaug Nilssen.

– Vi satte i gang dette prosjektet fra starten i fjor og etter en liten pause i høst, fyrer vi i gang igjen nå. Spesielt arramgementet der Støre møter Seierstad har vakt interesse, og billettene begynte å rase ut idet arrangementet ble kjent, sier Heidi Bøhagen.

 

Fantasy på norsk

Vinterprogrammet ellers byr på et treff med nye norske fantasy-, eller fantasi-forfattere: Tone Almhjell («Vindeltorn»),  Tonje Tornes («Hulder») og Kristine Tofte («Song for Eirabu») møtes til samtale under serievignetten «Nye stemmer». Litteraturviter og spesialkonsulent i Vindtorn-arkivet,  Ida Marie Brown, kommer for å snakke om den avdøde poet og fargeklatt Triztan Vindtorn, og under Kvinnefestivalen i mars byr Litteraturhuset på to møter under et annet seriekonsept: «Utvekslingsstudier». 7. mars stiller Charlotte Thorstvedt og Marta Breen til kvinnedagsvorspiel og uken etter skal Selma Lønning Aarø og Gro Isachsen samtale om et bokbytte.

Ellers fortsetter de innarbeidede vignerttene «Lillelørdag» og «Skjerpa tirsdag», med Litteraturquiz, Kritisk kvartett, Ut med språket og Kroppen for voksne, der Trond-Viggo Torgersen tar kroppen-konseptet opp i de voksnes rekker.

Et arrangement som pirrer mange finner sted allerede onsdag 15. janauar. Da lanserer Einar Økland et femti år gasmmelt manuskript som ikke blir utgitt før nå. Arrangementet heter Statministerboka, og har undertittel Eit havarert manuskript får revansj. Det handler om en bok Økland skrev for femti år siden, men som av forskjellige grunner ikke ble utgitt den gangen. Agnes Ravatn og Ragnar Hovland er med på å gjøre kvelden til et høydepunkt i januarprogrammet.

bøhagen trapp

 

– Og 15. februar møter vi slemme barn! Til Lillelørdag-arrangementet Brettorama!#2 har Nhu Diep samlet de beste røverhistoriene om barn som nekter å oppføre seg skikkelig. Det blir tegning og origami på fortellerverkstedet, sier Heidi Bøhagen, og viser stolt viser frem trappeoppgangene i huset, som Nhu Diep har illustrert til stor glede for besøkere og leietakere.