Starten på en gullalder?

«Nytt, friskt og befriende.» Den svenske avisa Expressen antyder at norsk litteratur kan være på vei inn i en gullalder.

Det er Expressens Victor Malm som avleverer en uforbeholden hyllest til nyere norsk litteratur på avisas kultursider. Etter en høst hvor svensk mediefokus har vært mer rettet mot nordmenns forhold til Fremskrittspartiet, innvandring og romfolk, er det denne gang norske forfattere som blir løftet opp og frem under overskriften «Norge er mer enn olje» .

Tre bøker og forfattere står sentralt i Expressens kjærlighetserklæring: Hanne Ørstaviks Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux (Oktober), Tore Renbergs Vi ses i morgen (Oktober) og Tomas Espedals Bergeners (Gyldendal). «En utrolig bra roman,» skriver Malm om Renbergs bok, og synes de 600 sidene føltes som 200. Han beskriver Hanne Ørstaviks roman som «et virkelig glansnummer» og mener seksuell frustrasjon aldri er blitt bedre skildret. Tomas Espedal hylles for å gå inn i Bergeners med guarden totalt senket: «På en måte som nesten er voldsommere enn Knausgård, åpner Espedal opp sitt eget jeg med kniv.»

Victor Malm aner konturene av en norsk litterær storhetstid: «Kanskje er det begynnelsen på en norsk litterær gullalder. Fra svensk hold ser det i hvert fall slik ut. Det finnes en slags energi der, som peker mot noe nytt, noe som føles friskt. Befriende. Det er riktig ord. Når jeg tenker på den svenske prosaen ser jeg lite som føles så befriende.»

Les hele artikkelen her: http://www.expressen.se/kultur/norge-mer-an-bara-olja/

 

(Foto Hanne Ørstavik: Linda Bournane Engelberth / Forlaget Oktober)