Eiketreet på gården

Åse Ombustvedt (Foto: Eigil Korsager)

BARNEBOKPROFIL: Åse Ombustvedt klatret ofte opp i eiketreet på gården hun vokste opp for å tenke. Det gjør også hovedkarakteren i hennes våraktuelle barneroman.

Åse Ombustvedt jobber til daglig som lærer i ungdomsskolen, og underviser i norsk og samfunnsfag. Hun har skrevet flere barnebøker innen ulike sjangre. Hun er fra Våler i Østfold, hvor hun er oppvokst på gård som yngst av fire søsken. Det var på denne gården hun fikk inspirasjon til hennes våraktuelle barnebok.

 

Forfatter: Åse Ombustvedt

Aktuell med: Lillebror er ny som månen (Ena, ill. Jens Kristensen)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Da jeg var barn klatret jeg ofte opp i et eiketre i utkanten av gården der jeg vokste opp. Der satt jeg og tenkte. Dette er et sterkt minne. Da jeg ble født klatret broren min opp i denne eika. Han hadde fått enda ei søster. Han hadde to fra før, og det holdt syntes han.

– Boken starter med ei jente som klatrer opp i et eiketre. Jeg trodde først at jeg skulle skrive om sorg, etter hvert skjønte jeg at jeg også skrev om søskensjalusi.

Tre barnebok-favoritter:

– Jeg vokste opp med Prøysen, Vestly, Lindgren, Egner og Mitt skattkammer 1- 10. (Det ble mer enn tre). Alle disse er viktige for meg fremdeles. De dannet liksom en vegg i barndommen.

Sjekk ut:

– Jeg synes det er veldig vanskelig å anbefale en barnebok, men jeg vil anbefale dikt for barn. Det kommer ikke ut mange, men heldigvis gis det ut noen.

Hvordan jobber du?

– Jeg jobber sporadisk. Innimellom, når jeg har tid. For tiden har jeg to dager i uka til skriving. Det er veldig fint å vite at det går an å skrive fra morgenen av. Jeg kan skrive hvor som helst, men jeg må ha ro.

Din egen favorittillustrasjon?

– Da velger jeg den hvor jenta og ekornet møtes ansikt til ansikt i Lillebror er ny som månen. Jeg synes det er en fantastisk tegning.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Flere, men kanskje Mormor og de åtte ungene av Anne-Cath. Vestly, og Hakkebakkeskogen av Thorbjørn Egner. Og etter hvert Pippi-bøkene av Astrid Lindgren. Tror nok det handlet en del om gjenkjennelse og fantasi. Jeg vokste opp på gård midt i skogen. Disse bøkene ble lest om igjen og om igjen.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Pippi. Og Teskjekjærringa!

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Pippi!

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Det har jeg ingen oppskrift på, men det er ikke dumt med litt gjenkjennelse, noe som skaper nysgjerrighet, og noe som appellerer til følelser og fantasi.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Ja, det må bli Pippi, selv om jeg helt sikkert ville blitt bra sjøsjuk!