Lillehammer-festivalen deles i tre

NRK PÅ LAGET: Marit Borkenhagen tjuvstartet med verdens minste litteraturfestival fra en lesekiosk i mars. Nå blir festivalen riksdekkende i mai. Foto: Vidar Kvalshaug

Litteraturfestivalen på Lillehammer avlyses ikke, men endrer form i år: Digitalfestival i mai, barnefestival i september og gode, gamle Sigrid Undset-dager i november.

I dag sender Marit Borkenhagen i Norsk Litteraturfestival på Lillehammer ut pressemeldingen etter flere uker der situasjonen for kulturlivet har endret seg flere ganger i uka.

– Vi var i slutten av programmeringen da viruset begynte å dukke opp, og vi har fulgt nøye med. Det gikk raskt fra «kanskje i mai» til «ikke mulig å samle folkemengder». Vi skulle jo ha mer enn 300 arrangementer og mer enn 30.000 tilskuere på Lillehammer. Men vi kommer til å bruke de bookede forfatterne på andre måter, noe de selvsagt honoreres for, sier Borkenhagen på to meters avstand utenfor bokbyttekiosken på Kjelsås i Oslo, ikke langt unna der hun bor.

Allerede torsdag tjuvstarter Lillehammerfestivalen med en minilitteraturfestival derfra når lesekiosken offisielt åpnes av Foreningen !les. På programmet står blant andre Nina Lykke, Kjersti Bjørkmo og Ragnar Hovland og alle er velkomne som publikum – på nett.

– Vi følger myndighetenes anbefalinger, men er samtidig opptatt av å bidra til at litteratur blir formidlet til publikum i en krisetid og at forfatterne får både oppdrag og honorarer, sier festivalsjefen.

Ny Pegasus til høsten

I sitt 26. år blir Lillehammer Nordens største digitale festival. Forfattere fra Spania, Sverige, Argentina, Tyskland, Mexico og USA vil i stedet delta hjemmefra til glede for publikum og dette blir første store løft i en krevende tid for alle festivaler.

Barneprogrammet på Lillehammer, Pegasus, har økt år for år, i samarbeid med både skoler og bibliotek. Derfor er det satt opp en ny, fysisk Pegasus-festival i september, forutsatt at smittesituasjonen er avklart innen da.

– Da blir det en ukelang festival på Lillehammer, bestående av 100 arrangementer med plass til 12 000 barn og unge fra hele landet.

Norsk Litteraturfestival måtte avlyse årets «Boklek», en turné beregnet på barn mellom fem og ti år, men med forfatter og illustratør Line Renslebråten lager digitalversjon i stedet.

Tilbake til Undset-dagene

Rosinen i pølsa blir for de som husker og savner Sigrid Undset-dagene, seminarene og programmet rundt nobelprisvinneren som var forløperen for hele festivalen.

– Å, det skal bli godt å arrangere gode, gamle Undset-dager igjen. Stedet er hennes hjem Bjerkebæk og datoen er 21.-22. november. Datoen er ikke tilfeldig, det er nøyaktig 100 år siden Kransen kom ut, og det var første bok i Kristin Lavransdatter-trilogien.

Marit Borkenhagen ber folk følge med på hjemmesiden for diverse aktiviteter og håper å kunne ønske hele verden velkommen til Lillehammer igjen neste vår.