Dyring blir forlegger

TEAM: Øivind Arneberg og Inger Merete Dyring var duo i forlaget, inntil sistnevnte gikk til Norli Libris tidligere i år.

–Jeg gleder meg stort og tror definitivt jeg har noe å tilføre, sier Inger Merete Dyring, som teamer opp med Øivind Arneberg.

–Jeg tror det er nyttig å ha sett bokbransjen fra «den andre siden av gjerdet», så jeg både håper og tror jeg har noe å tilføre, sier bokhandler-veteran Inger Merete Dyring.

Dyring har en allsidig bakgrunn fra bokbransjen: fra bibliotek og høyskolesektoren, og ikke minst fra bokhandel, der hun har jobbet både i Tanum, Libris og sist i Ark – hvor hun var sentral innkjøper gjennom en årrekke.

 

–Irritert og frustrert

Nå har altså hun og Øivind Arneberg funnet sammen. –Jeg tror det er en ubetinget fordel å ha sett hvordan forlagene jobber, med bokhandlerøyne. Det er nyttig å ha kunnskap om hva som er bokhandlernes behov, hvordan de jobber og tenker, sier Inger Merete Dyring.

Det kan Øivind Arneberg skrive under på: –Jeg har hatt med Inger Merete å gjøre gjennom en årrekke. Tidvis har jeg vært både frustrert og veldig irritert på henne, på grunn av valgene hun har gjort og ikke gjort. Men fortærende nok har det ofte vist seg at hun har hatt rett. Med tiden har frustrasjonen gradvis måtte vike plass for en økende respekt. Det er ingen tvil om at det er fint å få hennes blikk på boklista.

 

Helhetlig rolle

Øivind Arneberg understreker at Dyring ikke er tiltenkt noen rendyrket markedsrolle: –Tanken er at Inger Merete skal lære seg alle deler av forleggerfaget og ha en rolle i «hele kjeden».

–Nettopp det gjør denne jobben ekstra spennende, skyter Dyring inn.  –Det er morsomt å få lov til å utfordre seg selv og lære seg nye deler av bokverdenen.

 

Arneberg Dyring B

«Hopper over gjerdet»: Inger Merete Dyring går til Arneberg Forlag.

 

Penger i madrassen

Arneberg Forlag sikret seg en god slant penger i madrassen da de var raskest på banen med Sudoku-bøker for noen år tilbake:

–Det har vært gode penger for oss. Vi solgte nesten 200 000 Sudoku-bøker den gang, og den omsetningen ga et solid grunnlag for god drift av forlaget i årene som fulgte.

Øivind Arneberg og Inger Merete Dyring beskriver forlagets backlist som «en gullgruve»: –Nå trykker vi for eksempel nok et opplag av Dalai Lamas Kunsten å være lykkelig, som opp gjennom årene har gått i over 30 000 eksemplarer.

 

Mennesket som helhet

Nå har Arneberg Forlag funnet seg en plass i forlagslandskapet, med bøker som ofte er både pensumlitteratur og populærkunnskap for allmenbokmarkedet. Mange av utgivelsene kretser rundt vårt indre sjelsliv:

–Vi er opptatt av mennesket, men ikke alle de ytre tingene som trening, slanking og slikt. Det er helheten og vårt indre landskap som opptar oss – det kan være psykologi, mindfulness eller Østens visdom, sier Arneberg og mener forlagets utgivelsestankegang definitivt er i takt med tiden: –Det er som helseministeren så riktig sa det: «Nitti prosent av menneskets helse må vi ta oss av sjøl – enten det er fysisk eller psykisk.»

 

–Mer enn å underholde

Den som leter, vil også finne skjønnlitteratur på forlagets høstliste: –Jeg klarer rett og slett ikke å la være, sier Øivind Arneberg,  og skynder seg å legge til: –Men det er skikkelige ting, gjerne med et psykologisk aspekt. Våre bøker skal gjøre noe mer enn bare å underholde.