Disse kan få Bokhandlerprisen

BOKHANDLERPRISEN: Her er årets ti finalister.

Bokhandlernes aller største 2021-favoritter er klare. I dag foreligger nemlig de ti nominerte til Bokhandlerprisen, et finaleheat det alltid er knyttet stor spenning til. Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Det er en pris det er knyttet mye forventning til i bokhøsten, da det er en indikasjon på bøkene bokhandlerne har stor tro på inn mot julesalget.

190 bokhandel-favoritter

ANNE SCHIØTZ: – En pris forfatterne virkelig verdsetter.

– Bokhandlerne leser mange bøker gjennom året, i alt stemte bokhandlerne på over 190 ulike titler. Da er det stas å få presentere de ti av årets nye bøker som er bokhandlernes favoritter, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen. Bokhandlerprisen er pris som forfatterne setter stor pris på, nettopp fordi det alle landets bokhandler som stemmer dem frem, sier Schiøtz.

Aschehoug- og Oktober-forfatterne gjør seg sterkt gjeldende i år, og står bak henholdsvis fire og tre av bokhandlernes utvalgte bokfavoritter.

Her er de ti nominerte til Bokhandlerprisen 2021:

Jørgen Jæger: Dommen, Strawberry Publishing

Victoria Kielland: Mine menn, No Comprendo Press

Aslak Nore: Havets kirkegård, Aschehoug

Per Petterson: Mitt Abruzzo, Oktober

Abid Raja: Min skyld, Cappelen Damm

Tore Renberg: Assalamu alaikum, Oktober

Maria Navarro Skaranger: Emily forever, Oktober

Simon Stranger: 304 dager, Aschehoug

Trude Teige: Morfar pustet med havet, Aschehoug

Carl Frode Tiller: Flukt, Aschehoug

 

Renberg-reprise

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken» og prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Tore Renberg for Tollak til Ingeborg.

Renberg er nominert også i år. Det er også 2018-prisvinner Simon Stranger og 2012-vinner Per Petterson.

Sakprosa-tørke

I utgangspunktet er Bokhandlerprisen åpen for både skjønnlitteratur, sakprosa og barnebøker. I praksis har det vært en voksenroman-pris. Man må helt tilbake til 2002 og Åsne Seierstads Bokhandleren i Kabul for å finne siste sakprosa-vinner.

Les også: 105 nominerte – to sakprosabøker

I år finner vi en sterk sakprosakandidat på listen i Abid Rajas behørig kritikerroste Min skyld.

Den fysiske bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas, ogdeles ut 23. november på Litteraturhuset i Oslo.