Disse blir ikke med til Norli

Berges Bokhandel (foto: BB)

Norli Libris omprofilerer i høst uavhengige Libris-butikker til Norli Libris. Butikkene beholder imidlertid sitt lokale eierskap. Ikke alle i Libris-kjeden har valgt å bli med: - Jeg synes den utviklingen vi ser i norsk bokhandel nå er kjedelig og lite inspirerende, sier Åshild Vere Jacobsen i Farsund. Her kan du se hvilke bokhandlere som ikke blir med i omprofileringen.

I sommer kom beskjeden at Norli Libris ville omprofilere 45 lokaleide Libris butikker innen begynnelsen av september i høst. Det viser seg imidlertid at 9 butikker velger ikke å delta i omprofileringen. 8 av disse fortsetter som Libris-butikker, mens Lindstøls i Risør trekker seg helt ut og melder overgang til Fri Bokhandel.

Norli Libris består etter omprofileringen av til sammen 179 utsalg med en samlet omsetning rundt 1,5 milliarder kroner, rundt 350 millioner av omsetningen finner sted i de lokaleide Libris-butikkene.

Berges Bokhandel

På Sørlandet er det tre butikker som ikke blir med til Norli: Berges Bokhandel, Farsund Libris og Lindstøls bokhandel i Risør.

Viktigst er Sørlandets eldste bokhandel, Berges Bokhandel, stiftet i 1860 og med en omsetning på rundt 14 millioner kroner. Kirsti Myrvold i Berges forklarer hvorfor bokhandelen velger å ikke bli med inn i Norli Libris:

– For oss var det ikke aktuelt å bli en Norli-butikk hvor det fra sentralt hold bestemmes hva vi skal ha i butikk og hva som til enhver tid skal ligge på de enkelte bord.

– Vi er vant til å drive selv og tenke på hva som passer vår butikk. Vår historie strekker seg tilbake til 1860 og vi mener særpreg og ulikheter er det som gjør bokhandlere interessant. Vi er heller ingen «A4 butikk» med tanke på lokaler over tre etasjer i et trehus fra 1700-tallet. Lokalene er blitt pusset opp det siste året og vi er nå i sluttfasen av denne oppgraderingen.

– Vi kunne ha beholdt Libris-navnet, men valgte å forsterke vårt valg ved å bruke vårt juridiske navn, Berges Bokhandel. Vi er i tillegg snart ute med en ny og oppgradert nettbutikk hvor hele bokbasen er innlemmet, vi selger også mye brettspill via denne kanalen. Dette har vi gjort i et par år nå og har testet ut vår kapasitet. Det er klart dette er kostbare investeringer, men også veldig spennende.

– Vi er ennå et kjøpende (Libris) medlem hos Norli, hvilket betyr vi kan benytte oss av innkjøpsavtaler Norli har på bøker. Dette er et godt alternativ for oss. På den annen side møter vi en godvilje og raushet hos forlagene, det setter vi stor pris på!

– På momspliktige varer står vi helt fritt.

Lindstøls bokhandel går til Fri

I Lindstøls bokhandel ligger omsetningene rundt 4 millioner.

– Vi driver bokhandel i en liten by, da blir ikke kostbare konsepter som «Klikk og hent» så veldig attraktiv, sier Anette Klock Lindstøl hos Lindstøls i Risør: – Vi har i utgangspunktet lite ønske om å bli sentralstyrt, men det var heller ikke så mye å hente på å fortsette som Libris-butikk ettersom det ville betydd kraftig minskning av kataloger, plakater og reklamemateriell til bruk i butikken.

Lindstøls Bokhandel har med dette valgt overgang til innkjøpssamarbeidet Fri Bokhandel: – Et alternativ som rett og slett er et mye bedre alternativ for oss, forteller Anette Klock Lindstøl.

Kulturbokhandelen Farsund Libris

I Farsund lå omsetningen i fjor på 3,5 millioner. Med sine mange aktiviteter, forfatterbesøk og dedikerte ansatte er Farsund Libris et naturlig møtepunkt for sørlandsbyens litteraturinteresserte. Åshild Vere Jacobsen som står i bresjen for Farsund Libris, har skapt en sjarmerende bokhandel med et bredt utvalg, men hun er skeptisk til utviklingen i bransjen:

– Jeg synes den utviklingen vi ser i norsk bokhandel nå er kjedelig og lite inspirerende, både for bokhandlerne og for kundene. Det foregår en storstilt ensretting, med to store aktører – en oransje og en blå – som kjemper om å være «størst». Kampen for å være «størst» krever at alle butikker i de respektive kjeder marsjerer i takt og henger med i et voldsomt kjør med kampanjer og rabatter og vervinger og medlemstilbud.  Det rigges opp, ned og om, ustanselig. Og uansett hvor i landet du befinner deg er det de samme kampanjene, de samme bøkene, det samme vareutvalget i alle kjedebokhandlene. Mer eller mindre.

– Jeg har ikke lyst til være med på dette kjøret. Jeg ønsker å drive med kultur, ikke kampanjer – for å sette det litt på spissen. Og jeg vil gjerne velge selv hvilke bøker og varer vi skal satse på, uavhengig av om de er med på «10-på-topp» eller ei. For det er ofte «eller ei» vi lykkes best med lokalt, bøker som ikke nødvendigvis er med på noen bestselgerliste eller er valgt ut av kjedens bokråd, men som vi brenner for og har lyst til å gjøre noe med. Vi har i flere år hatt «kulturbokhandelen» som vårt utvidede konsept – forfatterkvelder, opplesninger, foredrag og små konserter – og jeg har tro på at kundene våre i lille Farsund har mer glede av dette enn av et endeløst kampanjekjør.

– Så får det våge seg at vi som uavhengig bokhandel ikke kan tilby «halve butikken til halv pris» i tide og utide. (Er det bærekraftig, forresten?)

– Jeg tar sjansen.

Fire på Vestlandet

Vest i landet finner vi fire Libris som ikke blir med til Norli: Kvinnherad, Sveio, Fræna og Sauda.

Og to i nord

De to siste gjenstridige finner vi lengst nord: Kirkenes og Vadsø.

Les også: Libris blir Norli