Med tvil på dagsordenen

Roy C. Andersen

– Tvilen er blitt svekket. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Roy Conradi Andersen, daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad, om deres høstprogram.

– Høsten på Litteraturhuset Fredrikstad blir veldig hektisk – og variert. Vi har over 100 åpne arrangementer i programmet fra august og frem til jul. Så dette blir på ingen måte noe hvilehjem for våre 4,5 årsverk, forteller Andersen.

Det er særlig en tendens som går igjen i programpostene til årets høstprogram hos Litteraturhuset Fredrikstad.

– I høstens program har vi valgt å sette tvil på dagsorden. Samfunnet blir stadig mer preget av skråsikkerhet, polarisering og av at folk i økende grad lytter til det de er enig i fra før. Tvilen – og viljen til å høre med begge ørene – er blitt svekket. Det ønsker vi å gjøre noe med. Mange av våre programposter i høst har nettopp til hensikt å belyse og å utfordre.

Fysiske endringer

– Men de største endringene blir nok fysisk, sier Andersen.

Over sommeren har nemlig litteraturhuset pusset opp den tidligere bokkafeen i første etasje. Nå har Litteraturhuset Fredrikstad alle tre saler på huset:

– Den nye salen er straks ferdig – og her skal det være plass til 50-60 personer. Det blir vår minste. I tillegg har den egen bardisk. Så dette blir et fint tilskudd, og den blir godt egnet for arrangementer med litt lavere skuldre. Salen er en hyllest til Thore Hansen, hans forfatterskap og fantasifulle univers. Så da måtte jo salen selvsagt få navnet «Ruffen».

I tillegg gleder Litterhuset seg til at ungdommen løpet av høsten vil innta huset:

– I løpet av høsten og vinteren flytter nemlig Fredrikstad kommune inn på huset vårt med sitt nye ungdomstilbud i sentrum. Med «Fritid i Fredrikstad» vil mange hundre unge være på Litteraturhuset Fredrikstad hver uke. Det gir oss muligheten til å skreddersy tilbud rettet direkte mot denne målgruppen, sier Andersen, og legger til:

– Samtidig har vi fått solid støtte av Sparebank1-stiftelsen til å en ny kunnskapsserie som vi har døpt «Harde Fakta for barn». Så her samarbeider vi med skolen i Fredrikstad for å fylle salene på dagtid med kunnskap og nysgjerrige barn i 4.-7. klasse.

Lokalt mord vekker interesse

– Vi merker også god interesse rundt et par arrangementer som handler om hat, hatytringer og ytringsfrihet. 29. oktober kommer Sumaya Jirde Ali for å samtale med Henrik Syse om nettopp dette. Dette går rett inn i no platforming-diskusjonen som pågår. Her er det mange, spesielt unge, som har kjøpt billett, forteller Andersen.

Det er også interesse for en lokalhistorisk kriminalfortelling:

– Av den mer kuriøse sorten, er vel at vi setter søkelyset på en gammel og uløst drapsgåte i Fredrikstad. Til jul er det nemlig 50 år siden «Øksedrapene i Lille Helvete», som Per Liland ble dømt og senere frikjent for. Vi trodde kanskje dette ville trekke 100 personer. Vi ble utsolgt før vi hadde sluppet programmet! Så langt har vi solgt 660 billetter! Og nå har vi satt strek etter to fullsatte arrangementer.

Nye og gamle serier

Litteraturhuset bil denne fortsette populære programserier, og også introdusere nye:

– I den litterære retningen har vi fått til en serie som funker veldig bra, nemlig «Oversatt verden». Her tar vi for oss ulike land, hvor publikum får både kjennskap til historie, kultur og selvsagt litteratur. Så her får endelig oversetterne en scene. I høst er det Polen og Argentina på tapetet. Jeg må også få nevne at vi denne høsten blir fast slampoesi-scene i Fredrikstad og Østfold.  Så det kan forhåpentligvis trekke en nytt publikum inn på huset.

Andersen trekker også frem programpostene med Erika Fatland, som tar publikum med langs den russiske grensen, og Trond-Viggo Torgersen og Kristopher Schau som skal spørre «Hvorfor det?».

Men det er en spesiell kveld Andersen gleder seg veldig til:

– Hvis jeg til slutt skal få trekke frem noe jeg personlig gleder meg til, så er det å høre Shazia Majid fortelle om Innvandrerkvinnenes ensomme kamp i Norge.