Denne krabaten saboterer bokhøsten

MED TRESMAK I MUNNEN: Sultne barkbiller ødelegger for lesehester. (foto: U. Schmidt)

En liten barkbille kan velte et stort boklass – særlig når den bare er en av mange ulykker som har rammet papirindustrien.

Varme vintre har ført til barkbilleangrep i kanadiske skoger. Samtidig har miljøkrisen ført til at plastemballasje erstattes av papir som fører til økt etterspørsel av sistnevnte.

Når barkbillene spiser trær i Canada, når papirfabrikker legges ned, når plast erstattes av papir, når ansatte på trykkeriene og lastebilsjåfører får Covid 19, og prisene på trevarer og alt som lages av tre, stiger, blir det betennelse i alle ledd i bokproduksjonen.

Tomt for kroppen

Siden den ble utgitt i slutten av oktober har Kroppen for voksne (Frisk forlag) av Trond-Viggo Torgersen ligget på Boklista for generell litteratur, men boka har innimellom vært utsolgt og vanskelig å få tak i.

– Tidvis har hele opplag blitt bestilt ut fra lager på en dag, forteller administrasjonssjef i Frisk forlag, Hanna Tobiassen. – Når så leveringstiden på nye opplag denne høsten har gått fra 2-3 uker til 6-8 uker, har det absolutt vært krevende å møte etterspørselen. Mangelen på papir har også ført til at flere av opplagene har vært mindre enn det vi ønsket, sier hun.

Kontakter og kreativitet

– Vi har brukt kontakter og kreativitet og skaffet opplag fra både Norge, Danmark og Litauen for å dekke etterspørselen, men vi har fortsatt vært tomt fra lager i korte perioder. Det har også vært tomt hos enkelte bokhandlere i perioder, selv om de fleste har hatt bøker å selge stort sett hele høsten, sier Hanna Tobiassen.

HAR FØLT DET PÅ «KROPPEN»: Frisk forlag har vært rammet av papirtrøbbel.

Bestilt totalopplag på Kroppen for voksne er oppe i 75.000, og Tobiassen forsikrer om at lagrene ikke vil gå tomme på nyåret.

– Alle 50.000 bøkene som er ferdig fra trykkeriene er enten solgt, ute hos bokhandel eller på vei ut til bokhandel. Vi håper alle butikker nå har nok bøker til å ta unna de siste salgsdagene før jul, så er boka på lager hos Forlagssentralen igjen rett over nyttår.

Fra flere andre forlag er det samme melodi: Man sliter desperat med leveransene av flere utgivelser. Mange av de sikreste kortene – som eksempelvis Jørn Lier Horsts ferskeste Wisting-roman – er ikke berørt, fordi forlagene har klint til og siket seg store førsteopplag. Å gå for mindre førsteopplag, av forsiktighetshensyn eller for å få blurber på neste opplag, har tidvis vist seg å være en kostbar strategi.

Postcovidtid

Etterspørselen på papir er nå enorm, og det blir ikke bedre av at det også mangler transport.

– I bunn og grunn er det pandemien som ligger bak disse problemene, men i en slags post-covidtid når vi trodde alt skulle bli som vanlig, sier platschef i ScandBook, Alf Linder.

ScandBook, som trykker bøker for en rekke norske forlag, har opplevd store forsinkelser i høst.

Linder forteller at det er mangel på pappen som brukes til pocketbok-omslag nå som mange leverandører har byttet ut plastembalasje med papp.

– Strømprisene stiger, det mangler lastebilsjåfører som igjen fører til økte fraktpriser og forsinkelser, sier Linder. – Alt i alt har dette skapt ekstremt lange leveringstider av materialene vi bruker, opptil seks måneder når vi er vant til uker.

Nedlagte papirfabrikker

FOR LITE TØMMER: Roy Jensrud yter sin skjerv og planter trær for Cappelen – i dette tilfellet mest for klimaets skyld.

Roy Jensrud, produksjonssjef i Cappelen Damm, peker på nedstengningen av Stora Ensos to papirfabrikker i Finland og Sverige.

– Stora Enso besluttet å legge ned fabrikkene med bakgrunn i at papiretterspørselen i Europa har gått ned det siste tiåret, nedgangen ble spisset ytterligere tidlig i pandemien. Det førte til et overskudd av papir og lave papirpriser. Et halvt år etter er situasjonen en annen. Papiretterspørselen er nå enorm.

Jensrud mener også at barkbilleutbrudd i Canada har noe av skylden.

– I USA opplever de et udekket behov for tømmer. Der det tidligere har blitt importert tømmer fra Canada, blir det nå importert fra Europa.

Alt henger sammen med alt

Det er med andre ord et komplekst bilde som ligger bak denne ulykksalige situasjonen.

– Det er vanskelig å si noe sikkert om framtiden, men problemene kommer nok til å vedvare inn på nyåret, sier Alf Linder i ScandBook.