Den unge Ibsen i Bergen

1851 ankommer en ung Henrik Ibsen Bergen for å arbeide ved det nyopprettede Det Norske Theater. (Foto: Den Nationale Scene)

Denne sommeren står den unge Ibsen i fokus på Den Nationale Scene i Bergen.

Når man tenker på Ibsen tenker de fleste av oss på en gammel mann, med stort kinnskjegg og flosshatt. Men som alle andre har også Henrik Ibsen vært ung, og hans ungdom skal denne sommeren stå i fokus på Den Nationale Scene i Bergen. Lørdag 7. juli åpner utstillingen som ser nærmere på tiden da Ibsen var en ung, ambisiøs mann i Bergen.

Historien begynner i 1851 når den 23 år gamle Henrik Ibsen ankommer vestlandsbyen. Den verdensberømte fiolinisten Ole Bull hadde sørget for at han fikk jobb ved det nyetablerte Det Norske Theater – forløperen til Den Nationale Scene. Et forfjamset styre var ikke blitt informert av Ole Bull om ansettelsen, men Ibsen ble straks kastet ut i en hel rekke oppgaver.

Utforsker ukjente sider av Ibsen

Utstillingen ser nærmere på byen Ibsen kommer til, og introduserer besøkende for de mange oppgavene han hadde ved teateret. Ibsen skrev dramatikk, men malte også slående kostymeskisser og tegnet detaljerte oversikter over skuespillernes bevegelser – noe som var nytt i Norge.

Besøkende får et innblikk i hvordan disse erfaringene formet den ambisiøse Ibsen og dannet det solide grunnlaget som hans verdensberømte dramatikk hviler på. I tillegg blir en kjent med Ibsens liv utenfor teatret.

Vanskelige år?

Bergenstiden har vært betraktet som vanskelige år for Ibsen, men mye tyder på at byen på mange måter var redningen. Arbeidet gir han økonomisk stabilitet og muligheten til å videreutvikle seg, men det er også en livsbejaende tid fylt av venner, festlige lag, forelskelser og to forlovelser.

Utstillingen finner sted i Ole Bull Foajeen på Den Nationale Scene, rett innenfor hovedinngangen. Kunnskapsrike verter er tilstede hver dag, og besøkende har også mulighet til å følge i Ibsens fotspor ved hjelp av et kart over steder i byen med tilknytning til dramatikeren.

Åpningstider 7.-21 juli fra kl. 11 – 16 (stengt mandager).