Debutantpris til Eline Lund Fjæren

Eline Lund Fjæren ble i dag tildelt Norlis pris for årets skjønnlitterære debut.

Eline Lund Fjæren ble i dag tildelt Norlis debutantpris, under en markering hos Norli Universitetsgata i Oslo, for romanen Ung jente, voksen mann (Oktober).

Juryen skriver blant annet dette i sin begrunnelse: «19 år gamle Eline Lund Fjærens prosa er stilsikker og detaljfølsom. Med uvanlig litterært mot makter hun å nyansere en komplisert kjærlighetsrelasjon, der begge hovedpersonene får komme til orde. Ingen av dem framstår som «offer» eller «overgriper». De er levende mennesker begge to!»

 

InnbundetELF

 

Ung jente, voksen mann er en åpen og hemmelighetsfull fortelling om to som møter hverandre og faller for hverandre. Hjemme hos ham er det bare de to. Men hver for seg lever de svært forskjellige liv. Og kjærlighetshistorien de deler er ulik for ham og for henne.

Morgenbladets Bernhard Ellefsen skrev følgende i sin anmeldelse av boken: «Forbrytersk aldersforskjell forsterker både det forferdelige og det vakre ved kjærligheten i Eline Lund Fjærens vellykkede debutroman … Med utgangspunkt i det helt konkrete ser vi kjærligheten som noe uvirkelig og selsomt: «Det regner i virkeligheten og lakkskoene kan høres tydeligere enn før; du holder sjelen min og jeg hånden din og slik går vi langs veien, snarere i veien, i veien for det som kalles natur.» Til tross for det kledelige nikket til Espedal og hans roman Imot naturen (2011) er det det unatur lige ved selve det å hengi seg til ett menneske, uavhengig av hvor gammel den andre er, som slår meg i øynene. Og den vel lykkede utforskningen av dette grunnleggende aspektet ved kjærligheten – som Slavoj Zizek kaller «voldelig» – gjør romanen til en flott debut.» 

Norli debutantpris er på kr 25.000,- og ble første gang delt ut for «Årets debutant 2011». Prisen er etablert for å skape et større mangfold i norsk litteratur og å bidra til at nye stemmer når ut til leserne. Ved innføring av Norli debutantpris ønsker vi å gjøre norske debutanter enda mer synlig i bokhandelen.

Vinneren kåres gjennom en avstemning blant ansatte i Norli. De stemmer frem sin favoritt fra «Månedens debutanter», som er valgt ut av en jury oppnevnt av Norsk kritikerlag. Disse forfatterne var «Månedens debutanter» i 2013:

 

Peter Franziskus Strassegger: Stasia

Marius Ektvedt: Revir

Lars Mørch Finborud: De svarte skiltene

Hilde Østby: Leksikon om lengsel

Ingrid Melfald Hafredal: Omveier

Lasse W. Fosshaug: Over brua

Roskva Koritzinsky: Her inne et sted

Eline Lund Fjæren: Ung jente, voksen mann

Odd Eirik Færevåg: Dagane grå

 

Og vinneren ble altså Eline Lund Fjæren.

 

(Foto: Oktober)