Stopper bok: – Det eneste rette å gjøre

Sjaman Durek Verretts bok stoppes etter en veritabel mediestorm om innholdet. – Det handler om å velge å gjøre det rette, men denne gangen valgte vi å gjøre det litt sent, sier sakprosasjef Knut Ola Ulvestad til BOK365.

Boka skulle utgis 29. oktober, men nå skal opplaget i stedet makuleres.

«Ytringsfrihetens rammer skal være vide. Imidlertid reiser denne bokas innhold betydelige etiske spørsmål som er relevante for Cappelen Damm som utgiver. For eksempel er avsnittene som omhandler kreft svært problematiske, og de kan være sårende, og i ytterste konsekvens skadelige, dersom det som står der tas bokstavelig», skriver forlaget i en pressemelding.

NORSK UTGAVE: Stoppet av forlaget.

Knut Ola Ulvestad er sjef for sakprosaen i Cappelen Damm og har ikke sin beste dag på jobben.

– Hvem har skylda?

– Her tror jeg vi må ta en kollektiv form for skyld. Da manuset kom, var det ikke helt ferdig. Det er ikke uvanlig å kjøpe manus som ikke er hundre prosent ferdige. Så er det blitt lest av flere personer internt, men da omtalen av den amerikanske utgaven kom i forrige, gikk jeg hjem fra messa i Frankfurt og satte meg til å lese. I kjølvannet av det, har vi gjort en bredere og mer kritisk lesing. Vi har gjort en feil og det er ti tusen bøker siden Cappelen og Damm fusjonerte. Dette er den første utgivelsen vi stopper.

Kontrakten er terminert

– Kan den komme ut i bearbeidet utgave?

– Vi har stoppet boka og terminert denne kontrakten. Det var det eneste rette valget og vi må ta de konsekvensene som kommer. Dette handler om etikk, ikke om jus og økonomi. Det handler om å velge å gjøre det rette, men denne gangen valgte vi å gjøre det litt sent, sier sakprosasjef Knut Ola Ulvestad til BOK365.

–Hva kjøpte dere manus for og hvor stort blir tapet? 

–Jeg kan ikke si hva summen i budrunden var av hensyn til andre forlag.

–Men noen hundre tusener er det til sammen inkludert oversettelse, språkvask, omslag og annet arbeid?

– Noen hundre tusener er det.

Friskt anmeldt i Dagbladet

Cathrine Krøgers relativt friske anmeldelse av den engelske utgaven av Durek Verretts bok, satte i gang en stor debatt og under bokmessen i Frankfurt gikk ryktene om at Cappelen Damm vurderte hva de skulle gjøre med utgivelsen. Nå har de bestemt seg.

Cappelen Damm har et forklaringsproblem. Utgivelsen av Durek Verretts «Spirit hacking» er ikke Norges største forlag verdig, skrev kulturredaktør Sigrid Hvidsten i en kommentar denne uken.

Durek Verrett er en omstridt figur og er også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste.