– Brutalt, men spennende

FRAMSNAKKING: Har ikke Simon Stranger fått nok skryt nå? Nei, mener Arild Rossebø. Ramme alvor og pur underholdning utgjør hans anbefalte høst-dobbel.

– Et lite omtalt kapittel i norsk historie tas opp på en svært engasjerende måte, sier Gyldendal-redaktør Arild Rossebø om Den norske slavehandelen. Som skjult skatt fra egen bakgård, er det nettopp Anders Totlands og Kristian Krohg-Sørensens (ill.) bok han ønsker å løfte frem.

– Stoffet er brutalt, men teksten er spennende, velskrevet og samspillet mellom tekst og illustrasjoner sitter som et skudd, sier Rossebø. – Siden jeg er så glad i de fysiske bøkene, har jeg lyst å legge til at den er en solid og deilig trykksak.

 

Lek og galskap

Dette er jo spalten hvor man i tillegg til å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, også velger en bok fra et konkurrerende forlag.

Det konkurrerende forlaget ble Fontini, og boken Kokotopia – Riddere, hekser og prikkedøden av fersk Bokhandlerpris-vinner Simon Stranger og Helena Lindholm (ill.):

– Denne boken druknet kanskje litt i suksessen som Stranger opplever med romanen Leksikon om lys og mørke, undrer Arild Rossebø. – Dette er forfatterens andre side: Koko-banans-gøye-Simon. Det flommer over av artige påfunn, ordspill, visuell lek og generell galskap i denne herlige skrønen, satt i en middelaldersetting. Pur underholdning og leseglede, med andre ord.