Hvem får Brageprisen?

(Foto: Rolf M. Aagaard)

I kveld blir det klart hvem som mottar Bragestatuettene. Trude Marstein er en av de nominerte i kategorien skjønnlitteratur.

I kveld deles Brageprisen ut på Dansens hus i Oslo, og det er selvsagt knyttet stor spenning til hvem som stikker av med Bragestatuetten i de fire kategoriene, og ikke minst hvem som mottar kveldens hederspris.

Brageprisen deles ut i fire klasser. For skjønnlitteratur, for barne- og ungdomsbøker, for sakprosa, og i en åpen klasse. I år er den åpne klassen viet populærvitenskap.

Her er et gjensyn med de nominerte med utdrag fra juryenes begrunnelser:

Skjønnlitteratur

Nominert: Trude Marstein. Foto:BOK365

Trude Marstein: Så mye hadde jeg, Gyldendal

Juryen: «Det er nakent, ærlig og til tider både pinlig og vondt å lese. «Er dette alt?» spør Monika. Og det åpner opp for spørsmål også hos oss som lesere. Hva er et liv, hva husker vi, hva tilpasser vi etter situasjon og samvittighet, og hva driver oss?»

Les vårt intervju med Trude Marstein: Lengselen etter tilhørighet

Maria Kjos Fonn: Kinderwhore, Aschehoug forlag

Juryen: «Personskildringen er kompleks og original. Med flere innslag av barnlige,
og senere ungdommelige uttrykksmåter, bidrar språket i romanen til karaktertegningen, og illustrerer hovedpersonens utvikling på en imponerende gjennomført måte. Kinderwhore er et rystende, men også håpefullt portrett av et barn med ekstreme erfaringer.»

Tore Kvæven: Når landet mørknar, Det Norske Samlaget

Juryen: «Selv dødt treverk får liv gjennom forfatterens språk, som er en fest å lese. «Når landet mørknar» er en mesterlig kjærlighetserklæring til naturen og livet, og etterlater leseren med et ønske om å få lese mer.»

Gunnar Wærness. Foto: Foto: Ole D. Hesledalen

Gunnar Wærness: Venn med alle, Forlaget Oktober

Juryen: Poeten Wærness er like opprørsk som inderlig, like musikalsk som grov i kjeften. Bibelske referanser står side om side med dikt om amatørporno, og det er ingen mangel på selvironi på vegne av finkulturen. Men sterkere enn ironien er viljen til å åpne språket for alt som er og har vært – i himmelen, på jorda og under jorda.»

 

Barne- og ungdomsbøker

Anna Fiske: Elven, Cappelen Damm

Juryen: «Bøkene til Fiske har i fleire år lukkast med å gjere baksider til framsider og sjå under overflata der andre ser bølger eller trygg is.»Elven» er nettopp ei slik forteljing.» 

Nominert: Kaia Dahle Nyhus. Foto: Line Fresti

Kaia Dahle Nyhus: Verden sa ja, Cappelen Damm

Juryen: «Det rytmiske, repeterende språket gir en egen klang til beretningen om at mennesket egentlig bare er en liten fotnote i verdens egen historie, men som likevel setter dype og destruktive fotavtrykk.»

Kristin Roskifte: Alle sammen teller,Magikon

Juryen: «Årets bildebok fra Kristin Roskifte er imponerende, ambisiøs og unik innenfor sin sjanger. På en brilljant måte kombinerer hun telle- og myldrebokformatet med en narrativ utvikling i bildene.» 

Nominert: Arne Svingen. Foto Sigbjørn Sigbjørnsen

Arne Svingen: En himmel full av skyer,Gyldendal

Juryen: «Arne Svingen har i fleire år skrive spenningsfylte og humoristiske bøker om barn i ulike outsiderroller. Så også i år. I En himmel full av skyer handlar outsiderperspektivet om Henrik på 11 som har lymfekreft og truleg snart skal døy, men også om at jordkloden er i ein utsett posisjon.» 

Sakprosa

Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal: Borgerlønn, Res Publica

Juryen: «Boka er et viktig sakprosaverk som gir et situasjonsbilde av vår tid. Med språklig sikkerhet plasseres kunnskap og tunge refleksjoner som både utfordrer og river ned etablerte holdninger og antagelser. «

Nominert: Arild Bye. Foto: Aschehoug

Arild Bye: Arne Paasche AasenAschehoug

Juryen: «Ved hjelp av strålende fortellerteknikk og et solid overblikk mestrer Arild Bye å gi poeten nytt liv.»

Helene Uri: Hvem sa hva?, Gyldendal

Juryen: «Helene Uri er en allsidig forfatter. Denne gangen briljerer hun på̊sakprosafeltet med sin elegante kombinasjon av språklig fagkompetanse og evne til å spille på̊alle tangenter –sakkunnskap, varm humor, spiss ironi og hjertelige og smertelige observasjoner. Alt formulert godt, i en stringent struktur. En språklig urkraft par excellence.»

Peter Normann Waage: André Bjerke. I kampens gledeAschehoug

Juryen: «Biografien balanserer fint mellom vederheftig kildearbeid og en medrivende fortelling om et menneskeliv som spenner fra triumf til tragedie.»

Les: Vår anmeldelse av André Bjerke. I kampens glede.

 

Åpen klasse: populærvitenskap for voksne og barn/ungdom

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl : Grønne greier – om natur og miljø og sånn, Ena – et imprint i Vigmostad & Bjørke.

Nominert: Jenny Jordahl. Foto: Vidar Schiefloe

Juryen: «Dette er en bok som på en lettfattelig, morsom og engasjerende måte tar leseren inn vår tids viktigste spørsmål: klimasakens «hvordan?» og «hvorfor?» og ikke minst – hva kan vi gjøre med det?

Anja Røyne: Menneskets grunnstofferKagge Forlag

Juryen: Anja Røyne har en original vri når hun skriver bok om selve byggeklossene som vi og hele verden er laget av. Med spørsmål som «kan vi gå tomme for jern?» og «finnes det nok sand?» ledes leseren inn i diskusjoner om verdens ressurser på mikro- og makronivå, og hvordan alt henger sammen i universet.» 

Anne Sverdrup Thygeson: Insektenes planet, J.M. Stenersens forlag

Juryen: «Dette er en bok som formelig spruter av formidlingsglede og kjærlighet til faget og insektene som omgir oss, det er smittende morsomt og engasjerende skrevet. En bok som får deg til faktisk å elske teger og pinnedyr.

Katharina Vestre: Det første mysteriet, Aschehoug

Juryen: «En enkel, men genial idé til en bok i nydelig utførelse, skrevet med et driv som gjør dette til en vitenskapelig «pageturner».