Preget et helt århundre

Brødrene Rolf og Viggo Widerøe preget et helt århundre. Den ene revolusjonerte flytrafikken, den andre kreftbehandlingen.

Forfatter og filmskaper Aashild Sørheim har skrevet boken Besatt av en drøm (Historie & Kultur) om vitenskapsmannen Rolf Widerøe.

Den norske fysikeren oppfant stråleterapimaskinen som regelrett revolusjonerte kreftbehandlingen. Sykehus over hele verden installerte hans maskin, og den dag i dag bygger moderne strålebehandlingsutstyr på Rolf Widerøes oppfinnelser. Det verdenskjente museet Smithsonian i Washington hyllet ham sammen med en storhet som Madame Curie. Widerøe  tok ut over 200 patenter, fikk flere æresdoktorater og en rekke internasjonale priser. Hvorfor er han likevel nesten ukjent i Norge? Forfatteren har fått tilgang til hittil hemmelige arkiver i flere land og avslører i boken som kom i fjor til nå ukjente sider ved hans liv.

 

Widerøe omslag_02

 

Dokumentarfilm

Søndag viste NRK1 dokumentarfilmen Aashild Sørheim har laget med utgangspunkt i boken. ”Alltid brødre” handler om Rolf og broren Viggo, som på sin side revolusjonerte flytrafikken ved å starte Widerøes flyveselskap. I sine karrierer møtte de begge motstand som nesten knekket dem. Kampen mot storindustrien, politikere, myndigheter og vitenskapsmenn trigget vinnerinstinktet i de to, og bidro på denne måten til suksessen de oppnådde.

 

1_Skisse_betatronen 830px

Skissen Rolf Widerøe laget som 20-åring og som resulterte i strålemaskinen som revolusjonerte kreftbehandlingen og ble tatt i bruk på sykehus verden over.

 

På hver sin side under krigen?

Samtiden ville ha det til at de to sto på hver sin side under den annen verdenskrig. Nyåpnede arkiver viser at bildet ikke nødvendigvis var så svart-hvitt som folk trodde.

Rolf Widerøe ble etter krigen tiltalt for landssvik, og ble blant annet anklagd for å bidratt til utviklingen av Hitlers V2-raketter. Han nektet for dette, men saken endte med at han mistet stemmeretten i Norge, og han mistet også retten til å tjenestegjøre i det norske forsvaret. Widerøe flyttet til Sveits, og var blant annet med på å bygge opp det velkjente CERN-laboratoriet der.

Mens Rolf ble brukt av tyskerne, ble broren Viggo arrestert og satt fire år i fangeleir.

Dokumentarfilmen ”Alltid brødre” forteller den sterke historien om et brødrepar hvis skjebner var filtret sammen – men også om dramatikken som oppsto i forholdet mellom dem under krigen.