En festaften for William

I år er det 400 år siden Wililam Shakespeare døde. Det markeres grundig i Bergen.

I disse dager er det 400 år siden verdens største dramatiker døde. Det markeres mange steder, blant annet i Bergen, der Shakespeares liv og diktning feires med en festaften på Litteraturhuset.   

 

Ingen vet nøyaktig når den store dikteren døde. Noen kilder opererer med 23. april 1616 og andre nevner 3. mai samme år. Sikkert er det i hvert fall at han ikke ble mer enn etparogfemti (trolig født tidlig 1564), og at han etterlater seg et livsverk vi aldri blir ferdige med. 38 skuespill som stadig spilles og tolkes, og 154 sonetter

På Litteraturhuset i Bergen skal William Shakespeares liv og litterære arv feires med en festaften torsdag 21. april.

Da skal skal også utfordringene med å oversette Shakespeare både som tekst og til nye uttrykksformer settes i fokus.

 

I billedkunsten også?

hoem
Kommer: Edvard Hoem

Finner vi Shakespeares arv i billedkunsten? Hvordan har litteraturen inspirert kunstnere opp gjennom tidene, og hvordan oversetter man diktning til lerret? Det skal professor i engelsk litteratur, Stuart Sillars, fortelle om.

Og hvilke særegne utfordringer byr det norske språket på når det kommer til å oversette Shakespeare? Skal man prioritere innhold, rytme, rim? Hvor langt kan man strekke seg for å få versene til å gå opp?

Og hvordan er det å jobbe med oversetting parallelt med eget forfatterskap? Kan de to skrivearbeidene smitte over på hverandre? Det skal Edvard Hoem fortelle om.

I tillegg stiller to av våre fremste Shakespeare-oversettere, Bjørn Alex Herrman og Erik Bystad, til samtale med Therese Bjørneboe.

 

Shakespeares samlede verker

Kvelden avsluttes med noen utdrag fra Den Nationale Scenes forestilling «Shakespeares samlede verker (lett forkortet)» ved skuespillerne Eirik del Barco Soleglad, Tormod Løvold og Frode Bjorøy.

Forstillingen er spilt ble både på og utenfor DNS flere sesonger, og den ble svært godt mottatt.

«Shakespeare er død, og det bør han være glad for!» sa Erik del Barco Soleglad da satsingen så dagens lys i 2013.

Det kan bli en interessant og morsom kveld.

 

Du kan lese hele programmet her.