Bologna-messen er i gang

Bologna-messen åpner dørene, og det er klart for fire dager viet til barneboklitteraturen.

I dag går barnebokmessen i Bologna av stabelen, og over de neste fire dagene vil barnebokinteresserte fra hele verden flokke til den italienske byen. Det er mange som kaller messen «den hyggeligste av alle bokmessene», og det er ikke rart når den befinner seg i et vårlig italiensk setting.

Bologna Children’s Book Fair er verdens største messe når det gjelder barne- og ungdomslitteratur. I fjor så messen mer enn 27.000 besøkende, og 1442 utstillere fra rundt 80 land. Når messen i dag åpner dørene for 56 gang, er ikke forventningene noe mindre.

Sveitsisk ABC

– Vi ønsker å vise at Sveits har flere interessante titler å tilby, i tillegg til de verdensberømte verkene som Heidi og Regnbuefisken, sier Angelika Salvisberg, leder for den sveitsiske kulturforeningen pro Helvetia.

Årets gjesteland under Bologna-messen er Sveits, som ønsker å vise frem sine illustratører. Hovedutstillingen deres, Swiss ABC, presenterer 26 illustratører. De har laget illustrasjoner basert på de 26 bokstavene i alfabetet, hvor hvert ord er beskrivende for Sveits.

– Vår deltakelse som Guest of Honour gir oss mulighet til å rette internasjonal oppmerksomhet mot den innovative sveitsiske barne- og ungdomslitteraturen, både til barneboktradisjon vår og til de mange nye talenter, sier Dani Landolf, leder for den Sveits’ Forlegger- og bokhandlerforening (SBVV).

Kinesisk samarbeid

Bologna-messen inngikk i fjor et samarbeid med den kinesiske Shanghai International Children’s Book Fair. Dette internasjonale samarbeidet står også sentralt under årets messe.

Det kinesiske markedet for barne- og ungdomsbøker er i stor vekst, og som den eneste asiatiske messen som utelukkende fokuserer på litteratur for det yngre publikum er samarbeidet med Bologna viktig. Bologna-messen har bidratt med sin erfaring for å øke deltakelsen fra internasjonale forleggere, noe de vil fortsette med i år. I programposten «Welcome to Chinese market. A Great Home for Children’s Content” får publikum et innblikk i det kinesiske barnebokmarkedet, og gjennom utstillingen «Shanghai Impressions» blir publikum introdusert for kinesiske illustratører.

Trender på programmet

BLACK BOOKS MATTER: Et av verkene i «Black Books Matter»-utstillingen (George Ford, Ray Charles)

Messen vil også vektlegge viktige trender i barneboklitteraturen, blant annet gjennom «Black Books Matter», hvor den afro-amerikanske litteraturen står i fokus, og «Women i Childrens Books» – hvor de vil diskutere hvordan kvinners rolle i barnebøker har endret seg drastisk de siste årene.

Som alltid står illustrasjon sentralt på barnebokmessen, noe som er tydelig i de mange utstillingene av illustratører fra hele verden, men også i flere kreative programposter. Blant annet «Handwriting in Childrens book», en konferanse som undersøker håndskriftens pedagogiske verdi og rollen den spiller i barnebøker.