Ut å stjæle pølser

Marianne Gretteberg Engedal (Foto: Tove K. Breistein)

- Tjuvkarakteren har tenkt på lenge, men jeg visste ikke hva jeg skulle bruke den til, sier ukens barnebokprofil Marienne Gretteberg Engedal.

Marianne Gretteberg Engedal er opprinnelig fra Haugastøl, og et utdannet illustratør ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hun bor i Oslo, hvor hun jobber som frilans illustratør og tegneserieskaper – om sommeren jobber hun derimot som kokk på Hardangervidda. Nå har hun kokt sammen sin aller første bok, og den handler selvsagt om mat – mer bestemt en pølsetyv.

 

Forfatter: Marianne Gretteberg Engedal

Aktuell med: Pølsetjuven (Samlaget)

 

 

 

– Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Først og fremst fordi Samlaget ba meg gjøre det. Tjuvkarakteren har jeg hatt med meg i hodet lenge, men jeg har ikke visst hva jeg skulle bruke den til. Da jeg skulle forme historien til tjuven tenkte jeg mest på hva jeg hadde lyst til å tegne, for eksempel skog eller rare hus, så ble historien til etter hvert som jeg kunne koble de visuelle tingene sammen, så jeg hadde ingen plan på forhånd om hva jeg ville formidle.

– Tre barnebok-favoritter:

– Shaun Tan: Sikade, Jon Klassen: Jeg vil ha tilbake hatten min og Oliver Jeffers: Papirflybjørnen.

– Sjekk ut:

Ollis av Ingunn Thon.

– Hvordan jobber du?

– Jeg jobber rotete, både fysisk og psykisk. Når jeg lager illustrasjoner tegner jeg alt hver for seg, feks stolen på et ark, rommet på et ark og mennesket på et ark, så skanner jeg det inn og setter det sammen digitalt. Jeg må ofte gjøre ting om igjen, fordi jeg har begynt i feil ende og tegnet masse, før jeg finner ut at det ikke passer, eller jeg oppdager at det hadde vært morsomme å bruke en annen teknikk eller det ser bedre ut om jeg heller gjør det slik eller slik.

FAVORITTILLUSTRASJON: Kjell alene i skogen.

– Din egen favorittillustrasjon?

– I «Pølsetjuven» er min favorittillustrasjon der hvor Kjell går i skogen og er redd.

– Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Jeg har megadårlig hukommelse og husker knapt hva jeg leste forrige uke, men jeg har ett vagt minne av at jeg hadde en kjempestor bok da jeg var barn, husker ikke hva den het eller innhold, bare at den var kjempestor og at jeg likte den godt. Det kan ha vært en ufo med i den.

– Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Trollet i Bukkene Bruse på badeland. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor jeg akkurat vil møte trollet, jeg bare tror han er morsom innerst inne.

– Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Max fra Where the wild things are, fordi han har så god fantasi.

– Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Fine tegninger.

– På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Jeg blir så sjøsyk så det blir eventyr med Potter.