Bransjeprofiler ønsker kultur-toppjobb

F.v Mette Karlsvik, Cathrine Idsøe og Anne Schiøtz

Søkerlisten til stillingen som Seksjonsleder for litteratur, kulturvern og allmenne kulturformål i Kulturrådet er nå klar. Søkerlisten domineres av kulturbyråkrater og bokbransjefolk - alle med god erfaring fra litteraturfeltet.

På nyåret ble det klart at Arne Vestbø overtar som ny generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Vestbø kommer fra stillingen som seksjonsleder for litteratur, kulturvern og allmenne kulturformål i Norsk kulturråd, hvor han har jobbet i til sammen 11 år.

Det betyr at Vestbøs gamle jobb er ledig. Søkerlisten, som teller 28 navn (deriblant tre unntatt offentlighet), viser at mange er interessert i å etterfølge ham. På listen finner vi blant annet sentrale skikkelser som Kulturdepartementets Nina Børge-Ask, festivalsjef Mette Karlsvik og Bokhandlerforeningens tidligere prosjektleder Anne Schiøtz.

Les også: Ny generalsekretær i NFFO

Seksjonsleder for litteratur, kulturvern og allmenne kulturformål leder forvaltningen av tilsammen 270 millioner kroner (2017). Hovedvekten ligger på litteratur med 178 millioner, allmenne kulturformål har 59 millioner til rådighet, mens kulturvern har en pott på 32 mill. Samlet utgjør seksjonen omlag 30 prosent av Kulturrådets samlede årlige tilgang på rundt 900 millioner kroner i 2017.

Søkeroversikten viser er en klar overvekt, over 70 prosent, kvinnelige søkere. Her er et utvalg fra søkerlisten:

Søkere fra statlige institusjoner 

Tom Klev – Kulturrådet
Line Fallan Sørensen – Kulturrådet
Birgitte Solbu – Kulturrådet
Nina Børge-Ask – Kulturdepartementet
Linda Wahlmann Olsen – Kulturtanken
Anne Kristine Larsen – Utdanningsdirektoratet

Søkere fra bokbransjen/litteraturformidling  

Mette Karlsvik – Forfatter og sjef for Norsk Sakprosafestival
Berit Solberg Folden – Markedssjef Tanum
Annette Koch – Fylkesbiblioteksjef i Møre og Romsdal
Cathrine Idsøe – Redaksjonssjef Gyldendal
Tone Lunde – Administrasjonssjef Litteraturhuset i Oslo
Anne Schiøtz – Generalsekretær i Slekt og Data, tidligere prosjektleder i Bokhandlerforeningen

Vestbø tiltrer NFFO-stillingen i april, og dermed haster det med å finne hans etterfølger. Kulturrådet melder at de er i gang med ansettelsesprosessen, og regner med at en avgjørelse blir tatt etter påske. Birgitte Solbu vil fungere i stillingen til ny leder er ansatt.

 

Hovedfoto: F.v Mette Karlsvik (Foto: Tove K. Breistein), Cathrine Idsøe (Foto: Gyldendal) og Anne Schiøtz (Foto: Bokhandlerforeningen).