Bokstunt skapte frykt

En hvit rose med beskjeden "når du minst venter det" skapte frykt på flere av landets skoler tirsdag.

På lappen sto også emnetaggen #hvitrose, og den tok nysgjerrige til en konto på instagram hvor datoen 19. oktober ble nevnt.

– Vi har hatt mange redde elever og foreldre som ringer. Noen elever har sagt at de er redde for at det skal skje noe 19. oktober, forteller saksbehandler Trine Gullberg Andreassen ved Kjenn skole i Lørenskog til TV2. Det var TV2 som først omtalte saken.

Geriljamarkedsføring

Rosestuntet var en del av såkalt geriljamarkedsføring for ungdomsromanen Når du minst venter det av Mahmona Khan. Boken lanseres nettopp 19. oktober, men verken forfatteren eller hennes forlag Aschehoug kjente til stuntet.

-Vi har ikke noe med dette å gjøre. Vi fikk først kjennskap til saken da TV2 ringte oss, forteller Mona Ek, kommunikasjonssjef i Aschehoug Litteratur, til BOK365.

-Har dere som forlag opplevd noe liknende tidligere?

– Nei, aldri. Virkelig ikke. Mahmona har fortalt til VG at dette handler om en ung person som er fan av bøkene hennes og at det kanskje ikke var helt gjennomtenkt.  Men jeg skjønner at folk har blitt skremt, det er ikke vanskelig å forstå det, sier Ek.

khanStalking

Når du minst venter det er siste del i en spenningsserie om fire venninner fra Groruddalen i Oslo.

– I boken blir den ene jenta utsatt for en stalker som følger etter henne, og de hvite rosene opptrer i handlingen, forteller Cathrine Nilssen, markedsansvarlig i Aschehoug, til BOK365

På instagramkontoen beklager tilhengeren av bøkene ubehaget og panikken som har oppstått i kjølvannet av stuntet.

«Tanken var å promotere en spenningsbok for ungdommer som snart har lansering. En bokserie jeg er stor tilhenger av og ville skape litt engasjement og spenning rundt. Forfatter Mahmona Khan har ingenting med dette å gjøre. Dette er blitt gjort uten hennes kjennskap for å skape engasjement rundt en av Norges beste og mest originale ungdomslitteraturforfattere. Unnskyld til alle som har blitt nervøse og redde!» står det å lese på kontoen.

Aschehoug har ikke tenkt til å foreta seg noe i saken, men forlaget sier til BOK365 at de helst hadde vært rosestuntet foruten.

(Hovedfoto: Skjermdump fra Instagram)