Bokhandlerprisen til Zeshan Shakar

Zeshan Shakar (Foto: Nora Steenberg)

– Jeg ble veldig, veldig glad. Det er så gjevt som man får det, sier årets prisvinner, som trekker linjer til fjorårets prismottaker Abid Raja.

Bokhandlerne har kronet sin absolutte favoritt for året: Zeshan Shakar. En svært takknemlig prisvinner kunne motta Bokhandlerprisen 2022 på Litteraturhuset i Oslo i dag.

– Jeg ble veldig, veldig glad. Det er en pris med en kjempestor jury, både geografisk og i antall. Det er jo alle landets bokhandlere. Det er folk som har veldig peiling på bøker og som leser masse – så dette er så gjevt som man får det, sier Zeshan Shakar til Bok365.

–  På vegne av norske bokhandlere, vil jeg takke Shakar for en sterk og viktig leseropplevelse som jeg håper når mange lesere, sier Bokhandlerforeningens direktør Anne Schiøtz.  

–  Du har åpnet dører og satt spor

–  Den norske litteraturen er inne i en gullalder. Det er enormt mye bra som blir skrevet, sa kulturminister Annette Trettebergstuen.

Dette er tiende året hun er tilstede på Bokhandlerprisen.

–  Du tilfører mangfold og kvalitet, og forteller historier om Norge vi lever i dag. Shakar, du tok Norge med storm med en rosa bok i 2017. Gul bok var også nominert til Bokhandlerprisen, og nå står vi her i dag. Igjen forteller du en historie fra et landskap du kjenner. Det er viktige tema, med en nerve og høy aktualitet. Du er en forfatter som allerede har åpnet dører og satt spor, og heldigvis er du bare så vidt i gang.

– Stort prosjekt

Han er tildelt årets Bokhandlerpris for romanen De kaller meg ulven (Gyldendal). Det er siste bok i en tematisk trilogi, med de to foregående bøkene Tante Ulrikkes vei og Gul bok.

– For meg har disse tre bøkene føltes som et stort prosjekt, så denne prisen er en helt utrolig fin avrunding. Men om bokhandlerne har tenkt sånn, vet jeg ikke, sier Shakar, og legger til:

– Helt siden jeg debuterte har jeg, uten unntak, hatt gode opplevelser med bokhandlere. De er utrolig imøtekommende og så godt oppdatert på hva som beveger seg i bok-Norge og verden.

Shakar var en av tre finalister, sammen med Nina Lykke og Agnes Ravatn, som også har vært nominert tidligere. I år stemte bokhandlerne på over hundre ulike titler innen både barne- og ungdomslitteratur, skjønnlitteratur og sakprosa, og direktør Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen kunne melde om et svært jevnt løp i nominasjonsrunden.

Om barnefattigdom

En av de store debattene denne høsten har kretset rundt fattigdomsproblematikken. Shakar tror forfattere kan spille en rolle her:

– Når flere forfattere skriver historier om disse virkelighetene, har det en tendens til å komme enda flere historier frem.

Han trekker blant annet paralleller til fjorårets vinner av Bokhandlerprisen, Abid Rajas Min skyld (Cappelen Damm).

– Fjorårets vinner av Bokhandlerprisen var jo også en historie som ikke minst handlet om barnefattigdom og konsekvensene av det. Nå har vi den tematikken to år på rappen, selv om det er veldig forskjellige bøker.

Dette var de nominerte til Bokhandlerprisen 2022:

Agnes Ravatn: Gjestene, Samlaget

Helga Flatland: Etterklang, Aschehoug

Håkon F. Høydal: Abida Raja: Frihetens øyeblikk, J.M. Stenersens forlag

Ingeborg Arvola: Kniven i ilden, Cappelen Damm

Johan Høst: En nasjon i sjakk, Vigmostad Bjørke

Lars Elling: Fyrstene av Finntjern, Oktober

Matias Faldbakken: Stakkar, Oktober

Nina Lykke: Vi er ikke her for å ha det morsomt, Oktober

Roy Jacobsen: De uverdige, Cappelen Damm

Zeshan Shakar: De kaller meg ulven, Gyldendal

For to av de øvrige nominerte byr det seg nye sjanser allerede senere denne uka: Mathias Faldbakken (Stakkar) og Ingeborg Arvola (Kniven i Ilden) er nominert til Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur, som utdeles torsdag.

Lang historie

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemning blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vinnerboka må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken» og prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjoner til Bokhandlerprisen.