Bokas klimaavtrykk: «En halv hamburger»

IKKE POPULÆRT: Papirbøker er mindre populære blant svenske tenåringer enn blant svenske barn. Det viser en undersøkelse av Internetstiftelsen.

Både bransjen og leserne kan slappe av: Papirbøker er miljøvennlige.

Bransjenettstedet Svensk Bokhandel har en serie om hvilke klimaavtrykk kulturprodukter setter, og forlagsbransjen kan åpenbart ta det med ro ifølge svensk forskning. Göran Finnveden er professor i miljøstrategisk analyse ved Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) og sier:

– Bøker påvirker miljøet veldig lite. Å lese er noe av det mest klimavennlige man kan gjøre. Klimaavtrykket er noen kilo Co2 per bok og det tilsvarer ca en halv hamburger. Når det gjelder papirboka, kan forlagene heller se på transporten og miljøpåvirkningen i produksjonen av papiret. Still krav til trykkeriene og hva de kjøper inn. Og på butikkenes miljøpåvirkning. Gjenbruk bøker, sier Göran Finnveden.

Omtrent samme som ebok

Allerede i 2012 ble det forsket på miljøavtrykket til ebok versus vanlig bok og det er omtrent like stort ennå. For papirbok kommer det an på om man kjører bil til bokhandelen og på hvordan man kjøper boka. For ebok måles selve brettet man leser ebok på, hvordan det fremstilles og brukes.

Bokmässan i Göteborg har flere seminarer om miljø, men ingen som belyser hvordan bokbransjen selv påvirker miljøet.

– Det viktigste for oss er å trykke rett antall bøker og at alle selges, sier Olle Lindbom i Norsteds til Svensk Bokhandel.

168 kilo mot 7,5 kilo

En artikkel i The Eco Guide fra 2016 viser at regnestykkene på forskjellen mellom avtrykkene fra bøker og ebøker, er kompliserte. Estimater The Eco Guide bruker viser at produksjonen av en Kindle krever omlag 168 kilo Co2, mens en enkelt papirbok krever 7,5 kilo og at du skal lese en del ebøker på din Kindle for at tallet skal utjevne seg. Og når du bytter ut Kindle med en nyere og bedre modell, starter man på nytt igjen.