– Vi er bransjens mest oppdaterte

Silje, Eira, Pernille og Gudrun er alle nylig uteksaminert fra Fagskolen.

Nok et kull er uteksaminert fra Fagskolen. De tidligere elevene kommer nå ut som bokbransjens mest oppdaterte, i følge dem selv.

– Vi kommer jo ut som de mest oppdaterte menneskene i bransjen, for å skryte litt, sier Pernille.

Hun er en av flere elever som før sommeren ble uteksaminert fra Fagskolen for bokbransjen. De begir seg inn i en bransje hvor det er spådd dårligere tider i årene som kommer. De tidligere elevene er klar over de vanskelige tidene bokbransjen står ovenfor, men er ikke pessimistiske av den grunn:

– Jeg er mye roligere etter året med Fagskolen, fordi jeg har sett hvor mange muligheter og ulike veier som finnes i bokbransjen, forteller Eira, som gjerne ønsker seg en forlagsjobb.

– Året på Fagskolen har åpnet øynene mine for en endeløs mengde jobber innenfor bokbransjen. Det er så mange flere roller som skal fylles enn bare å gi ut og selge bøker, sier Gudrun.

Legger borret på hylla

– Jeg hadde ingen annen erfaring med bokbransjen enn at jeg liker å lese. Alle stiller likt og all får noe ut av det på Fagskolen, forteller Eira.

Elevene hos Fagskolen kommer fra svært ulike bakgrunner. Noen har dyppet en tå i bokbransjen tidligere, mens andre stiller helt på bar bakke.

– Jeg er egentlig tannlege, men tenkte jeg ville prøve et karrièreskifte, og siden jeg har en stor interesse for bøker, landet jeg på dette som mitt nye karrièrevalg, forteller Silje, som også er Bookstagrammer under navnet Bookishmoments.

Hun planlegger å slutte som tannlege, til fordel for bokbransjen. Mens Pernille ønsket å returnere til en bransje hun kjenner litt til:

– Jeg har erfaring fra bokbransjen i Sverige. Vi har bodd i Norge i flere år nå, og jeg merket savnet etter bokbransjen. Fagskolen var en utmerket inngang til den norske bokbransjen, som jeg egentlig ikke kjente til, forteller Pernille.

Frelst av Kristenn

– Kurset har vært bredt, og gitt en forståelse for hele spekteret som utgjør denne bransjen, sier Gudrun.

Hva har overrasket dere mest løpet av det siste året?

– Litteraturpolitikken, svarer alle samstemt.

– Vi visste jo ikke en gang hva fastpris var før vi startet på Fagskolen, så det var mye som overrasket. Det er en liten bransje, samtidig er den så stor. Det er et helt stillas av politikk, strukturer og avtaler som ligger bak – og ikke minst foreninger, som utenforstående ikke vet om, sier Eira.

– Særlig Forfatterforeningen. De er jo ryggraden i bransjen – og vi visste nesten ikke at de eksisterte før Fagskolen, skyter Pernille inn.

Og det var særlig en mann som gjorde stort inntrykk på elevene:

– Da Kristenn Einarsson snakket om samfunnsansvaret ble vi alle helt frelst, forteller Gudrun, og Pernille er enig:

– Ja, da fikk vi banket mye vett inn i hodet vårt.

En hjertevarm bransje

– Vi skulle ønske alle kunne se den kjærligheten alle i denne bransjen har til bøkene, sier de tidligere elevene, og trekker frem nettopp møtene med bransjefolk som det morsomste i tiden ved Fagskolen.

Årets kull ved Fagskolen, med rektor Cecilie Brun Løwe (t.h).

– Det var så artig å få treffe forlagsfolk, de på Sentraldistribusjonen og alle foreningene. Å få innblikk i de ulike jobbene har vært uvurderlig, sier Gudrun.

– Alle har vært utrolig sjenerøse, åpne og hjertelige. De har satt av tid til oss og delt av erfaringene sine, sier Pernille.

– Det er en så stor hjertevarme i denne bransjen. Alle vil hverandre faktisk godt, sier Eira.

Man kommer inn i bobla

Men det har jo ikke bare vært fryd og gammen:

– De to siste ukene var veldig utfordrene, sier Gudrun.

– Da må man balansere jobb, fag, juss, økonomi med humaniora, omstillinger, netto/brutto – og alt er like viktig, sier Eira.

Kurset foregår på deltid, hvor elevene skal gjennom åtte fag over tilsammen 11 uker. Det syns elevene var supert.

– Det var fint, for da får man tid til å fordøye stoffet, sier Eira.

– Man kommer skikkelig inn i bobla, og det er god til å gjennomgå alt, sier Gudrun.

De har ikke annet enn lovord om Fagskolen, og oppfordrer gjerne andre til å starte:

– Bare gjør det!, oppfordrer Pernille.

– Dette var akkurat det jeg trengte. Det er konkret, og rettet inn mot det virkelige liv, sier Gudrun.

– Er du en person lurer på om du vil inn i bokbransjen, er Fagskolen perfekt til å teste nettopp dette. Man må ikke sette livet sitt på vent, sier Silje, og de andre tidligere elevene nikker i enighet.

 

Det er fremdeles ledige plass ved Fagskolen for bokbransjen til høsten. Trykk her for mer informasjon om skolen, utdannelsen og hvordan du søker.