BOK365 anbefaler: Ungdomsbøker til jul

Foto: Ylanite Koppens/ Pixabay

Alle liker harde pakker under treet, men hva skal man gi til tenåringene i huset? Her er våre anbefalinger.

Udyr av Kristine Tofte (Gyldendal)

Norrøn mytologi er helt sentralt i denne ungdomsromanen, hvor skoleleie Amund plutselig befinner seg midt i et veddemål mellom gudene. Etter å måtte gå i praksis på Bru gård merker han at dyrene ikke er som andre gårdsdyr, noe Ida, som faktisk har peiling på dyr, også legger merke til. Snart skal de stå i sentrum for selve Ragnarok.

LES OGSÅ: BOK365s anmeldelse av Udyr

 

Gulliver Blitz og mysteriet med professor Uglehus av Ragnhild Brochmann (Aschehoug)

En koseligere bok, spesielt tilpasset denne årstiden, skal du lete lenge etter. Gulliver Blitz og faren har flyttet inn i huset med det rare i, hvor Gulliver er bestemt på å komme til bunns i husets mystiske forhistorie. Hva er historien til damen han kaller Sørgelig Trist? Hvor fører de mystiske formasjonene i soveromstaket hen? Og hva befinner seg egentlig i kjelleren?

LES OGSÅ: BOK365s anmeldelse av Gulliver Blitz.

Livet-illustrert av Lisa Aisato (Kagge)

Lisa Aisato er de siste årene markert seg som en av Norges aller mest populære illustratører, og tidligere denne høsten ble hun tildelt Bokhandlerprisen for Livet – illustrert. Boken er en vakker samling av Aisatos beste bilder, og også noen nye, supplert med korte setninger. Vi følger alle livets faser, fra vugge til grav, hvor kjærlighet, sorg og glede blir illustrert i Aisatos særegne stil. Boken er en bildebok for voksne, men aldri før har beskrivelsen «9 til 99»-målgruppen passet bedre.

Ingenlund av Jessica Townsend (Vigmostad & Bjørke)

Mange bøker er blitt hyllet som «Den nye Harry Potter», men få har kunnet leve opp til dette. Ingenlund er derimot et unntak, med sitt massive magiske univers. Jessica Townsend har hatt stor internasjonal suksess med fantasyserien om Morrigan Kråkh, og hennes eventyr i Ingenlund. Morrigan blir reddet natten til hennes elleveårsdag av Jupiter Nord som tar henne med til Ingenlund – hvor han har valgt henne ut som sin elev og dermed også deltaker i opptaksprøvene til Det Vunderlige Selskap. Men Morrigan har, i motsetning til de andre deltakerne, ingen spesielle evner.

LES OGSÅ: BOK356s anmeldelse av Ingenlund: Vundersmed

Slutten av Mats Strandberg (Kagge)

En apokalypse og en mordgåte er stikkordene for denne ungdomsromanen. Samtidig som en komet er på vei til jorden, blir Simons eks-kjæreste og Lucindas eks-bestevenn Tilda funnet drept. Politiet ser ikke poenget med å ettforske ordentlig, når det er knappe uker til jorden utslettes. Men kan Simon og Lucinda sammen finne ut hvem som har gjort det? Og betyr det noe hvis mordgåten blir løst? Slutten er en hjerteskjærende, men samtidig varm, roman om det aller verste man kan tenke seg. Det tvinger leseren til å stille seg selv spørsmålet: Hva ville du gjort med dine siste dager?

LES OGSÅ: BOK365s anmeldelse av Slutten

Følg med nå av Trygve Skaug (Cappelen Damm)

Instagram-poeten Trygve Skaug har tatt sosiale medier med storm med sine korte og gjenkjennelige dikt. I år utkom også diktene i bokform, og boken tilbragte flere uker på bestselgerlistene. Dette er en poesibok for ungdom, og diktene har tematikk som opptar nettopp dem, som sex, psykisk helse, vennskap, angst, kjærlighet og mye mer.