– Var forelska i Huck Finn

STEVNEMØTER: Tiril Broch Aakre liker de røffe og rufsete romankarakterene, blant dem Huck Finn. Foto: Anne Iversen/VB

Tiril Broch Aakre er ny sjefredaktør for skjønnlitteratur i VB, får knallkritikker for romanen "Mødre og døtre", men helst vil hun seile nedover Mississippi

Forfatter: Tiril Broch Aakre

Aktuell med: Mødre og døtre

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boka?

Moren min var sosiolog og kunstmaler. I et intervju før en utstilling sa hun at hun fokuserte på «noe viktig» når hun malte portretter. Det samme ville jeg gjøre, i et litterært portrett av henne og av vår relasjon. Jeg opplevde at det var «noe viktig» ved henne som menneske, ved hennes historie, ved vårt forhold – noe som kunne være viktig for flere enn meg. Jeg ville prøve å lage kunst av moren min, som er det vanskeligste og vondeste som har hendt meg. Hun var en trailer som braste gjennom livet mitt. Men hun var også det varmeste blikket, de klokeste ordene. Hun lærte meg om litteratur og å sette ord på følelser. Og å «gutse».

Tre favoritter: Annie Ernaux, Torgny Lindgren, Ernest Hemingway

Uslipt diamant: Alt jeg tenker på som uslipte diamenter er nok bare slipte diamanter i uslipt forkledning når jeg tenker meg om. Og jeg foretrekker nok slipte diamanter. Men jeg liker å lese brev og dagbøker, og det uslipte ved dem. Hverdagsligheter og viktigheter om hverandre. Kriser og knekkebrød.

Sist lest bok: Tove Langsveen og Sivert Langsveen Tjæreboden: Hvor er lyset om vinteren?

Hvordan jobber du?

Jeg famler og roter rundt lenge. Skriver meg bort, skriver om. Skifter sjanger og synsvinkler. Prøver å rydde opp, og roter det til litt igjen når det blir for ryddig. Prøver å samle trådene, klarer ikke å samle trådene. Må begynne på nytt, tusen ganger. Og plutselig skjer det noe nesten magisk, og jeg finner en stemme, en vei inn. Jeg har begynt å lære meg å stole på at dette vil skje før eller siden, men det er uforutsigbart, så jeg vet aldri når det skjer, og jeg må rote mye rundt før jeg finner stemmen som bærer.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Jeg var veldig forelsket i Huckleberry Finn som liten. Så hvis jeg var yngre, ville jeg gjerne blitt med ham på tur nedover elva. Ellers er det jo mye rufs og rafs av menn i litteraturen. Jeg innbiller meg at det er mer å velge i blant kvinnelige karakterer. Holly Golightly i Breakfast at Tiffanys, for eksempel. Eller, forresten, kanskje Robert Jordan i For Whom the Bell tolls, for jeg liker så godt når han kaller Maria for «Little rabitt»

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Jeg tipper Jon Fosse. Men jeg pleier å si at jeg håper på Laila Stien.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Jeg liker det.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Jeg er visst bare på vanlige steder. Jeg er ofte innom nasjonalbibliotekets nettsider, og kikker i gamle bøker.

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Det blir lang lunsj. Jeg er glad i bøkene til Linn Ullmann. Og vi kunne kanskje ha snakket om mødre og døtre. Og litteratur.