Birkebeinerne kommer!

– Vi jobber smart og helt annerledes, og har mange ben å stå på, sier forlagssjef Kristin Jobraaten i Ena, hvor "Birkebeinerne" fører an i et mangfoldig bokår.

Forlaget Ena har rukket å bli halvannet år gammelt, er gjeldfritt og står fint ved egen hjelp.

– Vi er svært stolte av årets liste, og vi brenner etter å vise frem bøkene, forfatterne og illustratørene, sier Kristin Jobraaten, forlagssjef og eier i Ena Publishing and Licensing.

17 titler har Ena på årets bokliste – 5 på vårlista og 12 til høsten. Akkurat nå er det Jon Ewos Birkebeinerne som står i fokus. Dette er historien om filmen som ble bok.

 

IMG_6639

Kristin Jobraaten: – Vi jobber smart og annerledes.

 

Kan ikke kryssklippe

– Hvordan ble dette bokprosjektet til?

– Jeg traff Jan Petter Dickman fra Paradox Film første gang i et møte som egentlig handlet om noe annet. Jeg spurte om å få lese filmmanus, og synes historien var veldig spennende. Det var startpunktet for et svært godt samarbeid, forteller Kristin Jobraaten.

– Dette har på mange vis vært et annerledes bokprosjekt: en film blir til bok, og ikke omvendt. Hva har vært de har vært de største utfordringene?

– Jon Ewo skriver om dette i sitt etterord i boka. Eksempelvis fungerer kryssklipping godt på film, men ikke i en roman. Dialogene er også skrevet helt om i romanen. Forfatteren er jo vanligvis herre over karakterer og handling. Her har Jon måttet være kreativ innenfor en gitt ramme.

 

Rondane

Ill: Kristoffer Caspar Damskau.

 

 

Mot et bredt marked

– Det ble en illustrert ungdomsbok for en sjelden gangs skyld?

– Vi vurderte ulike bokprosjekter. Men landet på at vi ønsket oss en lett tilgjengelig, illustrert roman som kunne nå ut til en bred målgruppe. En av anmelderne av boka sier at: «Ewo skriver lettfattelig, så romanen kan like gjerne leses av ungdom og store barn, som voksne», sier Jobraaten, og legger til: – Det utgis ikke så mange illustrerte bøker av denne type, og det er ekstra gøy at debutanten Kristoffer Caspar Damskau får så mye ros for illustrasjonene.

– Det klassiske spørsmålet: Hvilken er best – boka eller filmen?

– Ja, takk, begge deler! Film og bok er to svært ulike kunstneriske og formmessige uttrykk. Men både filmen og boka har det til felles at de henvender seg til et bredt marked, et «massemarked» som det ofte kalles i vår bransje. Høye salgs- og seertall kombinert med varierte anmeldelser er vel ganske typisk for denne typen utgivelser.

 

War_Panorama

Fra Jon Ewos Birkebeinerne. Ill: Kristoffer Caspar Damskau.

 

 

Ut i verden

Nylig ble Birkebeinerne også valgt ut som en av litteratureksport-organisasjonen NORLAs satsinger på barne- og ungdomssiden.

– Hvorfor er Birkebeinerne blant de utvalgte?

– Jeg kan ikke svare for NORLA, men jeg vil tro det handler om noen av følgende aspekter: Filmen er solgt til 94 land, deriblant USA. Jon Ewo er en av våre mest prisbelønte forfattere, som allerede er oversatt til mange språk. Historien er spennende og er basert på virkelige hendelser.

 

Telle-trollet omslag  Julius

På Ena: Lars Mæhle, Anna Fiske, Lena Lindahl og Camilla Kuhn.

 

 

Sunn og gjeldfri

Det er slett ingen lett oppgave å sjøsette et nytt forlag, men Ena har så langt vist seg å være en sunn smårolling:

– Jeg driftet Ena det første året uten en krone i lån, uten oppsparte midler og har tatt ut lønn hele veien. Nå er vi blitt en fin liten gjeng, med redaktørene Fredrik Di Fiore og Ellen Seip i spissen. Vi jobber smart og helt annerledes, og har mange ben å stå på, sier Jobraaten.

Mummitrollet har også vært en viktig støttespiller på Ena-laget:

– Siden oppstarten har jeg også jobbet med licensing, altså forvaltning av produktrettigheter, med ansvar for Mummitrollet i Norge. Dette arbeidet har vært en viktig bi-inntekt for oss, og bidratt positivt både hva gjelder visjoner og kontaktnett.