Billettløse på Bokbanen

Til tross for manglende billett, gikk første etappe av Kronprinsessens Bokbane på skinner.

– Har dere kjøpt billett?, spurte radioprofil Silje Nordnes da hun slo seg ned på setet ved siden av kronprinsparet på T-banen. Hun skal være bokbader på Bokbane-arrangementene de to neste dagene, men spørsmålet hennes gjorde kronprinsparet stumme.

Blikket flakket mellom dem, før kronprinsesse Mette-Marit tok ordet:

– Nei, vi har ikke det, sa hun, til latter fra det oppmøtte pressekorpset.

«HAR DU KJØPT BILLETT?»: Konprinsparet på T-banen.

– Men vi sitter med sjefen for Sporveiene, så det går kanskje greit? spør hun Cato Hellesjø som sitter rett ovenfor henne.

Det kunne Hellesjø bekrefte.

Ville ta toget «hjem»

– Jeg gleder meg veldig til å dele leseglede gjennom Bokbanen, og til å presentere gode forfattere og talentfulle artister, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Klokken halv elleve onsdag morgen startet Mette-Marits bokbane på Kolsås stasjon i Bærum. Etter flere år med sitt populære litteraturtog, bestemte kronprinsessen seg for å ta med «toget hjem».

– Reisen til Bokbanen begynte på Stovner for litt over ett år siden. Jeg var på Stovner bibliotek for å hente ut Zeshan Shakars Tante Ulrikkes vei. Her møtte jeg en guttegjeng som var veldig opptatt av hva jeg syns om Stovner. På samme bibliotek stod det over 700 i kø for å låne boken til Shakar. I møtet med disse guttene skjønte jeg at jeg måtte ta Litteraturtoget hjem til Oslo. Derfor reiser vi nå fra Kolsås til Stovner, og det er en reise hvor jeg håper vi skal lære mer om oss selv og om andre, og om byen vi deler og lever livene våre i, fortalte kronprinsessen.

Hun har i tillegg fått med seg kronprinsen på turen:

– Jeg skal bare være med som støttespiller, men jeg gleder meg til et innmari morsomt program, forteller kronprins Håkon.

RUSHTID?: Journalistene sloss om plassen på T-banen.

Kronprinsparet svarer på spørsmål fra det store pressekorpset, samtidig som de passer på å vinke til barnehagebarna på stasjonene vi kjører forbi.

– Jeg er opptatt av at unger skal lese mer, forteller Mette-Marit.

Det er kanskje derfor årets Bokbane vil fokusere på bøker for yngre lesere. Reisen går over to dager. Torsdag formiddag er det Bekkestua bibliotek, Røa bibliotek og Deichmanske Majorstua som får besøk forfattere. Fredag morgen starter Kronprinsparet på Nationaltheatret stasjon, hvor turen går til Tøyen, Furuseth og Stovner. Da får hun følge av Erlend Loe, Janne Stigen-Drangsholt, Zeshan Shakar, Kjetil Jansrud, Siri Pettersen, Don Martin – for å nevne noen.

Game of Thrones og klima

Turen fra Kolsås tok bare ni minutter og Kronprinsparet tok beina fatt det siste strekket mot Bekkestua bibliotek – det første stoppet av flere på bokbanen. Turen opp er preget av snakk om Game of Thrones, hvor Nordnes har lest bøkene i tillegg til å ha sett serien, og er derfor litt uenig i Kronprinsens teorier om hva som kommer til å skje.

ANDERLEDES TRONE-PRAT: Silje Nordnes var interessert i kronprinsparets tanker om Game of Thrones.

– Vi er veldig takknemlige for at vi får starte her på Bekkestua bibliotek. Fordi vi i år hadde et ønske om å fokusere på yngre lesere, har vi invitert elever fra skoler i nærheten, sa kronprinsessen til de fremmøtte på biblioteket. Det var elever fra Rosenvilde vidregående som utgjorde mesteparten av publikummerne.

– Liker dere å lese?, spurte kronprinsessen, og fikk et rungende «JA» som svar.

– Dere kommer til å bli inspirert til å lese mer etter i dag.

Nå går turen videre til bibliotekene, og på Røa og Majorstua. Her skal hun blant annet møte legene og forfatterne Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl og Jonas Kinge Bergland. I tillegg møtes Lars Saabye Christensen og Zeshan Shakar for å snakke om sine forfatterskap, om oppveksten – til i ulike tider og i forskjellige bydeler – og om byen sin.