Sagnomsust oppfølger

Selma Lønning Aarø (Foto: Agnete Brun)

Ukens barnebokprofil Selma Lønning Aarø er klar med en ny bok om Milla - og da er det et sagn om Sigurd Jorsalfare som står i sentrum.

Selma Lønning Aarø er kanskje mest kjent for sine romaner for voksne, som blant annet gjennombruddsromanen Vill ni åka mera? og Hennes løgnaktige ytre. Men hun har også skrevet flere bøker for barn, blant annet Milla bestemmer. Denne våren kommer hun med en løs oppfølger til denne fortellingen, og nå står Milla ovenfor både sagn og skattejakt.

 

Forfatter: Selma Lønning Aarø

Aktuell med: Milla leter etter gull (Cappelen Damm)

 

 

 

 – Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Vi har hytte på Storøya i Tyrifjorden, der finnes det et sted de kaller Gulldalen. I følge sagnet bodde det en rik bonde på øya som dro til Jerusalem med Sigurd Jorsalfare. Før han dro gravde han ned alt sølv og gull han eide i Gulldalen. Skatten har aldri blitt funnet og mange har lett etter den. Det gjør også Milla i min bok.

 – Tre barnebok-favoritter:

Brødrene Løvehjerte, Den uendelige historien, Kurt-bøkene til Erlend Loe.

 – Hvordan jobber du?

– Når jeg skriver barnebøker jobber jeg ganske konsentrert. Jeg lar ideen få godt feste i hodet før jeg setter noe ned på papiret. Så tester jeg gjerne teksten på egne barn. De kjenner seg ofte litt igjen i karakterene mine og er kanskje derfor litt ekstra positive. Forfattere trenger jo skryt!

FAVORITTILLUSTRATØR: Tiril Valør har illustrert flere av Aarøs bøker.

 – Din egen favorittillustrasjon?

– Jeg er veldig glad i alt det fine Tiril Valør gjør. Nå har hun også illustrert mine tre siste barnebøker, men svaret er helt uavhengig av det altså!

 – Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Aller kjæreste søster av Astrid Lindgren. Jeg stirret på illustrasjonene i timevis. Boka var så uendelig trist og sår, skummel var den også. Dessuten fikk jeg en liten bror da jeg var 6 år. Det bidro nok til at identifikasjonen økte.

 – Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Da jeg var liten drømte jeg om å ha Pippi som bestevenninne. Det kan jeg i grunnen fortsatt tenke meg.

 – Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Jeg lekte ofte at jeg var Heidi fra Johanna Spyris bøker. Det vart en lek som pågikk i flere år faktisk. Jeg hadde et eget sted bak huset som egnet seg for den slags. Men, ville jeg har vært Heidi? Usikker. Kanskje jeg bytter og sier at jeg ville ha vært Pippi og så ville jeg ha møtt Heidi?

 – Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Identifikasjon er nok det viktigste, men for meg betyr både sårhet og humor ganske masse.

 – På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Kan man si som en annen barnebokfavoritt? Ja takk, begge deler!