Tom Egeland

Beltø finner Jesus

I Tom Egelands Den 13. disippel kommer Bjørn Beltø over teologiske bevis som vil snu opp ned på vante forestillinger og få dramatiske konsekvenser. 

 

Forfatter: Tom Egeland (54)

 

Aktuell med: Den trettende disippel (Aschehoug). En teologisk thriller der arkeologen Bjørn Beltø kommer over uomtvistelige bevis på hvem Jesus egentlig var. Avsløringen får dramatiske konsekvenser. Men ikke nødvendigvis slik du tror …

 

egelandcover

Hvorfor skrev du akkurat denne boken? Nei, hvorfor ikke? I Bjørn Beltø-universet leker jeg med nye og fantasifulle svar på bibelhistoriens og mytologiens største gåter. Jesus er verdenshistoriens mest fascinerende skikkelse – enten man nå tror han var en gud eller ikke. Selv er jeg ateist, men jeg synes Jesus var en grepa kar.

 

 

Tre favoritter:

Umberto Eco: Rosens navn – En intenst spennende bok til å bli klok av.

Cormac McCarthy: Ikke et land for gamle menn – En krim, en western, en thriller – på Nobelprisnivå.

Vladimir Nabokov: Lolita – Et litterært mesterverk om den perverterte menneskehjerne.

 

Uslipt diamant: Så mange å velge blant, så la meg iallfall få trekke frem to: Ida  Løkås (Det fine som flyter forbi) og Roskva Koritzinsky (Her inne et sted) er to unge og talentfulle forfattere med høyst særegne litterære fingeravtrykk.

 

Sist leste bok: Per Asle Rustads Blodig brorskap om gjengmiljøet i hovedstaden. En skremmende og rystende beretning om kyniske gangstere fra virkelighetens Oslo.

 

Hvordan jobber du? Hardt! Mine romaner er som urverk – de er komplekse og med mange tannhjul som griper i hverandre. Derfor må jeg ha urmakerens oversikt. Jeg kjenner hovedtrekkene i det som skal skje. Men bøkene mine blir aldri slik jeg har tenkt meg, så mye spennende og uventet skjer underveis i skriveprosessen. Jeg har hjemmekontor og sitter klar ved pc-en i 9-tiden. Klarer jeg å skrive 1000 ord, har det vært en god arbeidsdag. Som gammel journalist skriver jeg strukturert og målrettet, jeg jobber lange dager, har stålkontroll på deadlines og involverer meg i hele skriveprosessen. Faktisk har jeg fast typograf som jeg samarbeider med typografien om – alt fra margbredde til skrifttype – og jeg arbeider nært med min eminente omslagsdesigner Marius Renberg om coverets visuelle uttrykk.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Frøken Smilla! Peter Høeg har skapt en fantastisk og fargerik skikkelse i denne halvt danske inuitten (Frøken Smillas fornemmelse for snø).

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Jon Fosse.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? For meg er sosiale medier en måte å ha nær kontakt med lesere og kolleger og gir en god anledning til å følge med i hva som skjer. Sosiale medier er den ensomme forfatters mentale kaffepause.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Den norske Forfatterforenings nettsted er en finfin bransjeportal. Det kan jeg trygt fastslå – siden jeg er med på å redigere den sammen med Mette Karlsvik. Bok365.no er blitt et fast stoppested, sammen med bokogsamfunn.no.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Jeg tenker jeg spiser middag med Dag Solstad først, så kan vi begge gå på bar med Knausgård etterpå. Så kan jeg holde kjeft og lytte til kloke menn som diskutere litteratur.