Barnebøker i pluss

Alle barnebok-kategoriene hadde økning i 2014 og voksenbok-kategoriene endte i minus, viser tall fra distributørene.

 

Boksalget endte ned 2,5 prosent i 2014, etter en desember på det jevne. Barnebøkene trekker opp, mens voksenbøkene er i minus.

Statistikken baserer seg på distributørenes omsetningen av allmenbøker, det vil si utenom skolebøker og lærebøker. Tar vi også med de to sistnevnte kategoriene, ender 2014 opp 3,2 prosent.

 

Sakprosa-suksess

De som ventet på den store desember-kollapsen i boksalget, ventet forgjeves. Månedsomsetningen la seg snaue 4 prosent lavere en samme måned i fjor, og det var voksenbøkene som trakk tallene i minus. På plussiden var det særlig sakprosa-kategoriene for barn som gjorde det bra, drevet av blant annet Fontinis to praktbøker Kart og Animalium, og Schibsteds årvisse bestselger Guinness World Records. Også oversatt skjønnlitteratur gjør en god desember, etter et temmelig miserabelt år. Særlig var vårhalvåret dårlig.

Superbitchene  Operasjon-Vindkast  Animalium Fontini

Ser vi på plattform-/innpakningskategoriene som rommer flere sjangere, økte omsetningen billigbøker (pocket) med 6,3 prosent.

 

E-bokkollaps?

Den mest mystiske bevegelsen finner vi for e-bøkenes del. E-bokomsetningen var for årets 11 første måneder opp 24,1 prosent. For året totalt opererer statistikken med en økning på bare 15,1 prosent. Bryter vi ned tallene viser disse en kollaps i e-boksalget på tampen av året, med en desember-omsetning 77,5 prosent lavere enn for samme måned i fjor!

Dette betyr at e-bøker kun utgjør 1,4 prosent av den norske allmenbokomsetningen i 2014 totalt. Alt forutsatt at det ikke har sneket seg inn noen feil i Forleggerforeningens tall og rapporteringsgrunnlag.

Merk at Forleggerforeningens salgsstatistikk måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget og Digitalbok) og ut til butikk, og ikke salg over disk.

 

 

Økte mest i 2014:

Norsk sakprosa for barn: + 30,6 prosent

Oversatt sakprosa for barn: + 9,4 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn: + 6,8 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for barn: + 2,3 prosent

 

 

Størst nedgang:

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: –17,7 prosent

Oversatt sakprosa for voksne: –12,0 prosent

Norsk skjønnlitteratur for voksne: –4,0 prosent

Norsk sakprosa voksne: –2,1 prosent

 

(Omsetning fra distributør ut til forhandler i 2014 totalt, målt mot 2013. Kun allmenbok-kategorier er med i oversikten. Utarbeidet på grunnlag av tall fra Forleggerforeningen)