Bønner for troløse

PENSJONIST: Tom Stalsberg

Tom Stalsberg strekker språket og utfordrer religionene i sin femte diktsamling.

Dagbladet-journalist og forfatter Tom Stalsberg har tidligere skrevet om fotball-VM og om å gå sakte på ski. Nå handler det om helt andre ting.

 

 

Nå går det i elefanter, en gammel blikkenslager og en kvinne som holder orden på skyene. Diktsamlingen heter All right, himmelen og kommer ut i disse dager. Diktene er ikke akkurat lett tilgjengelige, og ifølge forlagsredaktøren er det et ganske dystert bakteppe her.

– Det er 61 sider som ikke kommer til å forandre noe som helst, smiler Tom Stalsberg. – Men jeg er hardcore ateist og dette er en bok for oss – og for moderate hedninger.

Men hva er dette ellers egentlig?

– Det er først og fremst et forsøk på å bruke et annet språk enn det jeg vanligvis bruker. Det er en samling som ikke hører til noen spesiell sjanger. Men tematisk er det kanskje et forsøk på å gi disse nevnte troløse en bønn. Vi trenger et gammelt romskip som kan ha plass til alle – også dem.

 

IMG_5049
Foto fra boken: Tivoli Kongsvinger

 

 

Gjengangere

Dette romskipet er en gjenganger i Tom Stalsberg dikt. Drømmen er at romskipet kan romme alle – uansett tilhørighet.

Gjengangere er også elefantene han skriver om. Og en kvinne som holder orden på skyene. Og definitivt den gamle blikkenslageren Melvin, som opplever at den gamle Ford Taunusen hans blir avskiltet foran øyenene på gutteflokken som henger rundt verkstedet.

– Det handler om ting jeg har sett eller er opptatt av, sier Tom Stalsberg.  – Melvin er faren min. Avskiltingen av den grønne Taunusen fant sted i 1968-69 eller omtrent der. Det var ikke EU-kontroll den gangen, smiler han. – Elefantene … krypskyting. Du ser jo hva om skjer med verdens elefanter på grunn av støttennene?

 

lykt new york
Foto fra boken: Lykt New York

 

Å holde orden på skyene

Og så er det hun som teller skyer … Jeg så henne på Sakrisøy ved Reine i Lofoten for mange år siden. Det var en fantastisk ro rundt henne. Hun kunne holdt orden på skyene for oss. Hun kunne skapt ro. Kanskje funnet en logisk forklaring på de store spørsmål?

Stalsbergs dikt er ledsaget av bilder han selv har tatt med mobilkamera. Bildene har fått skryt av blant andre Morten Krogvold, som har skrevet pent om dem i boken. Du ser et par eksempler på bildene i denne artikkelen.

 

Den vanskelige kjærligheten

Et kapittel i boken heter «Kjærlighetsdikt hentet fra professorens etterlatte skrifter, han som ikke maktet å elske noen etter klokken 11.00» Forfatteren utdyper:

– Det er forsøk på litt humor. Et forsøk på å formidle hvor vanskelig det er å skrive kjærlighetsdikt, sier Tom Stalsberg.

I sommer kom Stalsberg med boken VM i fotball 2014 sammen med journalistkollega Morten Pedersen, og VM-parhestene Jon Michelet/Dag Solstad. All right, himmelen er Stalsbergs femte diktsamling. Tidligere har han skrevet om Buicker og om å gå sakte på ski, alene og sammen med Lars Saabye Christensen.

All right, himmelen er en veldig spesiell diktsamling, ledsaget av veldig spesielle fotoer. Du finner et eksempel på et av diktene fra samlingen under bildet.

 

cubabil
Foto fra boken: Bil Cuba

 

 

Hun som holder orden på skyene

 

Hun sitter for trettende året ute på det gule jordet, rett ved elva.

Den samme grønne lenestolen.

De samme brillene.

Teller de høyeste skyene som skal videre ut i verden.

 

Finnes det lave skyer på andre planeter? Har vi de gudene vi fortjener?

 

Et par søvnløse netter til nå, det er det hele.

 

 

 

 

(Forfatterfoto: Lars Eivind Bones)