August-hederspris til Wikland

Iilon Wikland ble tildelt Svenska Forleggareforeningens Hederspris. (Foto: Søren Andersson)

Illustratøren bak Astrid Lindgrens barnebokunivers får Augustprisets første hederspris.

Hun kom til Sverige som flyktning fra Estland som fjortenåring. Her fant hun sitt kall som illustratør, og som venn og kreativt fellesskap for livet med Astrid Lindgren. Sammen kom de to til å definere svensk idyll for generasjoner av barn over hele verden. Nå hedrer Svenska Förläggareföreningen Ilon Wikland med det nyinnstiftede Hederspriset, som mandag kveld blir delt ut for første gang.

Foto: Søren Andersson

Hederspriset skal årlig rette oppmerksomhet mot og hedre en nålevende  opphavsperson som gjennom sin kunst har bidratt til svenske litterære utgivelser.

Forlagssjef i Rabén & Sjögren, Ann Sköld, er stolt:

– Generasjoner av barn og, ikke minst, nye illustratører og tegnere som lager bildebøker i dag har fått med seg Ilon Wiklands bildeverden. Det er en stor kulturarv som kommer til å ha betydning langt inn i fremtiden.

Mange forbinder Wikland med sommarängar og Bulleby-idyll, men Åsa Warnqvist fra Svenska Barnebokinstituttet mener det er hennes evne til å fange livets mørkere stunder som gjør henne så interessant:

– Man har ofte snakket om Ilon Wikland som idyllisk i sine bilder, og det er hun i ordets mest positive betydning, men jeg syns vi glemmer en side ved henne som er å skildre traumer og mørket.

(Illustrasjon: Ilon Wikland)

Ilon Wikland  sier selv at følelse er det viktigste for henne:

– Når barn åpner bøkene og ser på bildene så ser de at det skjer noe der. Oftest er det noe rent følelsesmessig. Jeg har alltid villet tegne følelser.

Wikland har samarbeidet med mange forfattere og gitt ut egne bøker, men samarbeidet med Astrid Lindgren var noe helt spesielt:

– Det ble en fantastisk sammensmeltning, sier Astrid Lindgrens datter Karin Nyman.