Dette er årets fem beste kokebøker

Denne uken skal "Årets beste kokebok" kåres, og Kjartan Skjelde er blant de nominerte.

Nå skal årets beste kokebok for 2018 snart kåres, og de fem nominerte er klare. Bøkene dekker de fleste behov, fra tidsklemma, via TV-kokker, gourmethistorie og bærekraft, til avansert thaimat.

Kåringen er et samarbeid mellom Aperitif og Norli, og blir i år delt ut for ellevte gang. 34 kokebøker var påmeldt i kåringen, og juryen har plukket ut fem kokebøker de mener tilfredstiller et sett av kriterier, blant andre foto og trykk, språklige kvaliteter, kreativitet og originalitet, til design.

Årets kokebokjury består av Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling. Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif. Camilla Tvedt, kategorisjef i Norli Bokhandel. Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene. Marius Renberg, bokdesigner. Even Ramsvik, kokk og forfatter fjorårets beste kokebok Ny norsk mat. 

Her er de fem finalistene i kåringen av «Beste norske kokebok 2018»:

Munter mat av Adam og James Price (Kagge)

«277 år med union preger fortsatt forholdet vi har til Danmark. Derfor omfavner nordmenn brødrene Prices lune fjernsynskjøkken, nå overført til 240 sider mellom to permer. Tiltalende, usnobbete, dansk-kontinental mat i et klassisk kokebokdesign.»

 

Feinschmecker – et klassisk kjøkken av Knut Stene-Johansen, Lars Erik Underthun og Vinay Tangen (Press)

«Etter mer enn 25 år med restaurantdrift er det på tide at Oslo-restauranten Feinschmecker får sitt kulinariske portrett i form av en overdådig historie- og kokebok. Nestor Lars Erik Underthun og kjøkkensjef Vinay Tangen får presentere sine beste retter fra et klassisk kjøkken og spisested.»

 

Kjartan Skjelde på 20 min av Kjartan Skjelde (Gyldendal)

«Nyttig og grønt er de to viktigste stikkordene for Kjartan Skjeldes hjelpende hånd i en tid der tidsklemma er vårt viktigste argument for ikke å lage sunn mat fra bunnen av. Med glimt i øyet og enkel pedagogikk loser stavangerkokken oss gjennom en hektisk hverdag uten bruk av ferdigmat.»

 

Grønnsakskokeboka av Tom Victor Gausdal og Stian Floer (Press)

«Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker? Her er fasiten. Med flere enn 400 enkle, lekende og fristende oppskrifter og svært gode bilder åpner Gausdal og Floer opp en ny verden for mange av oss. Grønnsaker er ikke lenger bare tilbehør til kjøtt og fisk, de skinner også når de har hovedrollen på tallerkenen.»

 

Thai-obsessed. Gatemat fra Bangkok til Oslo av Terje Ommundsen (Gyldendal)

«Når Terje Ommundsen igjen gir ut en kokebok om Thai-mat så er det med ekte kjærlighet og entusiasme for ett av verdens mest spennende kjøkken. Boka er fargerik, fristende og full av nye og spennende smaker. Og det beste av alt: Forfatteren mener at de fleste ingrediensene kan skaffes også her hjemme.»

 

 

Vinneren kåres den 29. november kl. 17.00 hos Norli Eldorado i Torggata, Oslo.