Åstedsblomster

Lyrisk: Torgeir Rebolledo Pedersen

Sjelden er man blitt så berørt av en ny diktsamling som denne. I dette er man ikke alene. Det hører til sjeldenhetene at norske diktsamlinger trykkes i flere opplag, men Oktober Forlag meldte nylig at forlaget trykker et nytt opplag av Torgeir Rebolledo Pedersens Åstedsblomster – en samling som utkom for bare to måneder siden.

Åstedsblomster er den femtende samlingen fra Torgeir Rebolledo Pedersen (f.1949) som debuterte med samlingen Tidr i 1983. Han var den gang blant de mest markante i den poetiske aksjonsgruppen «Stuntpoetene» og som foruten Pedersen hadde deltakere som Karin Moe, Triztan Vindtorn, Thorvald Steen m.fl.

– Du skal skrive ditt liv, var ett av kravene til de gamle Kristiania-bohemene. Dette gjør Pedersen til fulle i den nye samlingen. Klangbunnen er tragisk da titteldiktet «Åstedsblomster» tar utgangspunkt i sorgen etter sønnen som døde i en trafikkulykke for fem år siden. Selv til dette vanskelige bakteppet har Pedersen klart å skrive usentimentalt og konkret om livsglede, brorskap og kjærlighet. – Poesi er å trøste, sier han selv.

Det er vanskelig å velge ett av diktene. Helst ville jeg gitt deg flere, men på denne linken kan du høre Rebolledo Pedersen lese fra samlingen. Søndagens dikt «En knagg har navnet ditt», hører du 4:40 ut i programmet. Samtidig sender vi Annelita Meinich i radioens poesiprogram  «Diktafon» – en blomst.

 

EN KNAGG HAR NAVNET DITT

En knagg ved døra her på badet

har navnet ditt

knaggen din barndom

hang og slang på

en knagg i meg som metafor for deg

å henge minner på

min en gang innadvendte

magre lille sønn

hvor hadde du forsiktigheten fra

om ikke fra meg?

 

når snudde det?

da du tok mandlene og la på deg

åt og åt og satte blikket

rett i alle og nesa på en sky?

eller da du fikk en bror å være stor for?

du som knapt

fikk tørket av deg valpefettet

før du gikk ut av tiden

 

men knaggen her har navnet ditt

håndkleknaggen etter deg

her alt henger på knagger

som spørsmål etter deg

 

åsted

 

Torgeir Rebolledo Pedersen, «Åstedsblomster», (Forlaget Oktober, 2015)
Omslag: Exil Design.