Stein Mehren 80 år

Stein Mehren (foto: Gro Jarto 1988)

Håvard Rem til & om jubilanten

Vanligvis er vi lyriske på søndager, men i dag – dagen før dagen, runder Stein Mehren 80 år. Vi var selv i gang med forsøk på å skrive en gratulasjon til jubilanten, men nå kom Håvard Rem på sin egen facebook-side oss i forkjøp.

Etter å ha lest Rem, la vi blyanten ned. Bedre og varmere hyllest kunne ingen skrevet. Takk til Håvard Rem, som du kan høre lese her.

Gratulerer med og på jubileumsdagen, Stein Mehren!

 

Til Stein Mehren på 80-årsdagen

Takk for Den usynlige regnbuen. Takk for resitasjoner, med eller uten bjelle, på Club7 og Volapük. Takk for det syngende alvoret når du for fjerde gang messet Og nettene har ikke navn, ikke som dagene. Takk for samtalene i kafeen på Munchmuseet. Takk for Myten og den irrasjonelle fornuft og din Jacques Monod-presentasjon. Takk for din synliggjøring av tankene som tenker seg selv overalt. Takk for samfunnskritiske refleksjoner som ble dikt og essays, kronikker i Aftenposten og resonnementer på Theatercafeen. Takk for Timenes time. Takk for velviljen du viste en tenåring som forstyrret deg på Kunstneres Hus for å takke for et essay. Takk for 50 60 70 80. Takk for et upublisert aforisme-manus jeg fikk låne til et utvalg av norsk aforistikk. Takk for Det finnes ikke ett menneske som ikke er skadet av en oppvekst og lemlestet av en barndom. Hvis vi strengt skulle følge det psykologiske skjemaet, ville ethvert menneske være en trapp rett ned i helvete. Takk for at du ba meg ta en telefon til Gunvor Hofmo. Takk for Corona. Takk for Myten og den irrasjonelle fornuft, del 2. Takk for Ark. Takk for at du omga deg med og introduserte oss for de utstøtte i kulturfeltet. Takk for at du selv balanserte såret og selvsikker mellom posisjonen som utstøtt og opphøyd. Takk for din perfide og presise raljering med norsk énsretting. Takk for alt du fortalte om Oslos amfetaminiserte bohemkultur på 1950-tallet. Takk for Ark og Samlede dikt. Takk for at du ga meg en klunk av lommelerka da vi skulle lese for fullsatt auditorium. Takk for synet av din boksamling i Ullevaalsveien. Takk for sjeleføden du sjenerøst delte ut til enhver som ikke kunne mette seg på Marx, Mao, Freud eller massebevegelser. Takk for Kunstens vilkår og den nye puritanismen. Takk for de svimlende vindeltrappene av setninger som tok oss opp i tårn vi ikke visste fantes, til utsiktspunkter ingen hadde fortalt oss om. Takk for din verdighet og stil. Takk for lyset i et mørkt hjørne av Lorry. Takk for at du selv ble den lykten noen bar over torget midt på lyse dagen. Takk for ditt forsvar for mennesket. Takk for ditt forsvar for enkeltmennesket.

 

Håvard Rem