Aschehoug vedtar, Gyldendal anker

Gyldendal-sjef John Tørres Thuv.

Sammen med Cappelen Damm gikk Aschehoug og Gyldendal til sak etter å ha blitt ilagt milliongebyrer for ulovlig samarbeid. I helgen opplyste Cappelen Damm at forlaget anker. Nå følger Gyldendal etter, mens Aschehoug lar være.

Lørdag skrev BOK365 at Cappelen Damm har bestemt seg for å anke tingrett-dommen fra juni 2018, der Cappelen Damm og to andre storforlag ikke fikk medhold i at de var uriktig bøtelagt. De tre forlagene, pluss Schibsted forlag, som nå er eid av Vigmostad og Bjørke, var ilagt gebyrer i millionklassen for å ha samarbeidet om ikke å bruke Interpress til å levere bøker til Reitan Convenience.

– Uriktig forståelse

Nå er det klart at Gyldendal, som ble dømt i samme sak, også vil anke, melder Dagens Næringsliv.

– Vi mener dommen bygger på en uriktig forståelse av loven og av de faktiske forhold. Derfor anker vi, og ønsker med det å få opphevet konkurransetilsynets vedtak, sier kommunikasjonssjef Alexander Henriksen i Gyldendal i en melding fra forlaget.

Nedjusterte gebyrer

Det var i juni i år dommen i sivilsaken Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm hadde anlagt mot Konkurransetilsynet falt. Tilsynet hadde fra før gitt forlagene bøter på til sammen 32 millioner kroner for ulovlig konkurransesamarbeid, bøter som forlagene nektet å betale.

Bøtene ble kraftig nedjustert i Tingretten. Størst reduksjon i overtredelsesgebyret fikk Aschehoug, som gikk ned fra 9,7 til 3,5 millioner kroner. Gyldendals reduksjon ble på 2,9 millioner ned til 5 millioner. Cappelen Damm får også 5 millioner i overtredelsesgebyr, men reduksjonen er her på 4,1 millioner – omtrent halvparten av den opprinnelige boten forlagshuset ble ilagt i fjor.

Aschehoug godtar gebyr

Gir seg: Aschehougs Mads Nygaard

Aschehoug har i motsetning til de to andre storforlagene bestemt seg for ikke å anke.

Forlaget skriver i en epost til Dagens Næringsliv at man er tilfreds med at Aschehoug vant frem på viktige punkter i dommen, og at straffegebyret ble vesentlig redusert.

Bakgrunnen for gebyrene er at Konkurransetilsynet i april 2014 gjennomførte uannonserte kontrollbesøk hos Gyldendal, Aschehoug, Schibsted, Bladcentralen og Cappelen Damm. Grunnen til besøkene var mistanke om samarbeid om vilkårene for distribusjon av bøker gjennom Interpress, et selskap i Reitankonsernet. Gebyrene de fire forlagene fikk da vedtaket falt i mars i fjor var altså på hele 32 millioner kroner for å ha boikottet en distributør.

– De fire forlagene står for hoveddelen av leveransene av bøker til norske forbrukere. Boikotten gikk ut på å ikke levere bøker til én av to distributører. Den eneste reelle konkurrenten til Interpress var Bladcentralen, hvor alle de fire forlagene var eiere, sa avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet da forlagene fikk bøtene.

 

Les også: Milliongebyr for ulovlig samarbeid

 

(Foto: Vebjørn Rogne/Bok365)