Wisløff på antologi-toppen

Ellen Wisløff - foto: Yvonne Wilhelmsen

Ikke overaskende troner Ellen Wisløff øverst på antologilista. Slik det har vært de siste årene.

De første årene var «Ren poesi-bøkene» slik navnet lovet. For to år siden la imidlertid Wisløff om til også å inkludere kortprosa, samt spisse fokus på jul. Dog uten at poesien mistet sin sentrale plass. Det ble en suksess, og fjorårets hefte, Når nettene blir litt for lange finner vi sågar fortsatt inne på årets liste.

Litt rotete kan det bli når forlagene melder opp «bokgrupper» til statistikken. Wisløffs argeste konkurrenter, Herborg Kråkevik med Juleroser 2020 – samt radarparet Lindell og Ragde med Juleengler, er ikke meldt inn som «antologier», men som «norsk skjønnlitteratur». Med dette blir de ikke å finne på denne lista. Begge ville ligget litt foran Wisløff i sporet, var de påmeldt også i denne gruppen.

Juleheftene av året har ellers min kollega Leif Gjerstad nylig gitt bred og grundig omtale. Anmeldelsene kan du glede deg over å lese her.

Gledelig er det også å finne lyrikk-entusiast Knut Gørvell på pallplass med den rendyrkete diktantologien Ukas dikt. Min omtale av denne finner du her.

Vi merker oss også det tradisjonsrike juleheftet Jul i Trøndelag, utgitt av Trønderlaget – en sammenslutning av mållagene i Trøndelag – helt siden 1935. Videre Makter og mørke – mellom himmel og jord med fortellinger og sagn fra våre nordligste landsdeler.

Antologier November 2020

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen.

NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.
WordPress Tables Plugin