Amerikanerne kommer

Men Richard Ford og de andre amerikanerne kommer ikke alene til litteraturfestivalen. Nå er hele Lillehammer-programmet klart.

I alt åtte amerikansek forfattere innen ulike sjangere inntar festivalen i mai. Lyrikerne Ariana Reines, CAConrad og Julian T. Brolaski er meldt. Det er også Frank Bill, Rebecca Dinerstein, Alexandra Kleeman, Richard Ford og Michael Weiss. Men også et hjemlig galleri store forfattere kommer til festivalen. Et av høydepunktene blir kanskje møtet mellom Linn Ullmann og nettopp Richard Ford?

 

 

Ullmann-Linnbeskåret
Kommer: Linn Ullmann

«Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene» er det offisielle navnet på Nordens største litteraturfestival, som i år går fra 24. til 29. mai. Cirka 200 arrangementer står på programmet, og det bør være litt for alle i løpet av festivalen.

 

Ullmann/Ford

Arrangøren selv peker på nettopp Linn Ullmanns møte med Richard Ford som et høydepunkt, og fremhever også Sofi Oksanens Bjørnsonforelesning, Joshua Oppenheimer og Niels Pagh Andersens samtale om The Look of Silence og Cloud Atlas-fan Maja Lundes møte med Cloud Atlas-forfatter David Mitchell.


«Med fokus på film og flyktningkrisen, et geografisk dykk ned i det amerikanske, bred representasjon av norske og nordiske forfattere, debatt og musikk ønsker vi velkommen til en festival som vil underholde, utfordre og inspirere», skriver festivalledelsen.

 

Den amerikanske koblingen

ford_richard
Kommer: Richard Ford gjester festivalen for andre gang. Foto: Torbjørn Grønning/Oktober

Og det er altså mange amerikanere i fokus i år. I løpet av festivalen skal publikum få stifte bekjentskap med nye stjerner innen amerikansk poesi og prosa. Poetene Ariana Reines, Julian T. Brolaski og CAConrad er nye, store navn innenfor den amerikanske lyrikken og blir helt ikkert spennende bekjentskaper.

Rebecca Dinerstein, Alexandra Kleeman og Frank Bill er svært ulike prosaister, men ifølge fstivalledelsen har de det til felles at de skriver fra innsiden av en virkelighet som kun er tilgjengelig gjennom litteratur.

Richard Ford er en av USAs fremste forfattere og de fleste novellesamlingene og romanene hans foreligger på norsk. Ford gjestet festivalen i 2005 og kommer altså tilbake i år.

 

Dokumentarer og tv-serier

Film og tv-serier blir en stadig større del av vårt kulturelle inntak, og på årets litteraturfestival vil man rette søkelys på de litterære kvalitetene i dokumentarer og serier.

Den amerikanske poeten CAConrad deltar på scenesamtale om The Book of Conrad, en dokumentarfilm han selv medvirker i og som handler om lynsjing og hatkriminalitet i USA.

Det blir panelsamtaler om seriesuksessene BroenUnge lovende og Skam og i samarbeid med Østnorsk filmsenter inviterer festivalen til seminar og manuskonkurranse for forfattere med ideer til film eller serier for ungdom.

 

 

Nordiske møter

Maja Lunde cover
Kommer: Maja Lunde

Et stort antall norske forfattere deltar på årets festival, blant andre Linn Ullmann, Kenneth Moe, Maja Lunde, Tomas Espedal, Agnes Ravatn, Beate Grimsrud, Johan Harstad, Liv Køltzow, Amal Aden, Lars Saabye Christensen, Merethe Lindstrøm, Dan Andersen og Hanna Dahl.

Lillehammer har lenge vært en av de viktigste møteplassene for forfattere i Norden. Så også i år.

De nordiske forfatterne du kan møte på årets festival er Carsten Jensen, Jesper Brygger og Caspar Eric fra Danmark, Niviaq Korneliussen fra Grønland, Sofi Oksanen, Niillas Holmberg og Hassan Blasim fra Finland, Steinar Bragi fra Island, Anna Höglund, Jakob Wegelius, Per Gustavsson, Jessica Schiefauer, Jonas Hassen Khemiri og Karolina Ramqvist fra Sverige.

 

 

Lisa
Kommer: Lisa Aisato

Hvem er det som tramper på min bro?

Også barn og barnefamilier skal få sitt på litteraturfestival. Lørdag er det barnefest i Teltet på Stortorget med Peppa Gris-forestilling og den poetiske forestillingen To hundre og sekstini dager. I tillegg kommer Gry Moursund, illustratøren bak Bukkene Bruse på Badeland, for å tegne og fortelle fra de populære bøkene i bokhandelen Gravdahl. 

Søndag blir det trolldag for store og små i utemuseet på Maihaugen. Der kan du blant annet høre Lisa Aisato fortelle om Tambar, lære å tegne troll med Gry Moursund, og oppleve Alexander Rybak og Dennis Storhøi spille og fortelle om Trolle og den magiske fela.

 


Du kan bla i hele programmet her