– God helse er ingen uoppdaget fasit

SAKLIG ONSDAG: Wasim Zahid vet hva som skal til for å leve lenger og bedre, og han deler gjerne hemmeligheten.

Det er en problemstilling de aller fleste har vært borti; hvilken livsstil fører til et bedre liv? Utallige bøker og artikler blir hvert år utgitt med læresetninger om den beste dietten og leveformen. Men selv om Zahids nyeste utgivelse heter Hemmeligheten, hevder han at veien til god helse ikke er noen uoppdaget fasit. Det er faktisk veldig enkelt – alt som skal til er litt inspirasjon.

 

Wasim Zahid (f. 1975) vet hva som gjør nordmenn friske og glade, og hva som gjør dem syke. Han arbeider til daglig med hjertesykdommer ved Oslo universitetssykehus, har en fast spalte i VG og er ellers kjent som «twitter-legen». I hans nyeste utgivelse Hemmeligheten tar han utgangspunkt i medisinsk forskning, og presenterer gode råd om hvordan vi bør leve. Han byr også på egne erfaringer, da han selv la om livsstilen og gikk ned 25 kilo. Han vet med andre ord godt hva han snakker om.

Hemmeligheten gir tips til hva du skal spise, hvordan du skal trene og hvordan du kan leve garantert bedre, med kun noen få endringer i livet. Som inspirasjon forteller han også om menneskene som lever lengst i verden, de som bor i de såkalte «blå sonene», og lever til de er godt over hundre. Dette er ikke en utopi, men en virkelighet – selv for oss her i kalde nord.

 

 

hemmelighetencover

 

 

Navn: Wasim Zahid

Aktuell med: Hemmeligheten. Slik lever du godt – lenge (Kagge)

 

 

 

 

 

 

Hvorfor valgte du å skrive akkurat denne boken?

Jeg er interessert i både folkehelse og folkeopplysning, og har i flere år formidlet helseinformasjon gjennom sosiale medier og min spalte i VG Helg. Men jeg følte alltid at formidlingen var fragmentert, ufullstendig og spredt. Jeg hadde lyst til å utdype mine resonnementer og samle alt ett sted. Jeg har også ønsket å sile all helseinformasjonen som befinner seg der ute, fjerne støyen, slik at leserne kunne sitte igjen med det mest relevante, det vi vet sikkert fungerer for å leve et langt og godt liv.

 

Din bok heter Hemmeligheten: slik lever du godt-lenge. Hva er denne hemmeligheten?

Det er flere ting som må være på plass for at du skal leve godt og lenge. Tittelen Hemmeligheten er vel så mye et slags ironisk spark til alt det grunnløse som sies og skrives om helse. Det jeg har prøvd å vise med boken min er at det ikke er noen magi eller uoppdaget fasit. Går man vitenskapelig til verks, ser man at det som virkelig funker er egentlig ganske fornuftig og logisk. Men noen overraskelser fikk også jeg meg, da jeg skrev boken. Det er ting jeg går nærmere inn på i boken.

 

Hvor feiler de fleste nordmenn når det gjelder å leve et langt og sunt liv?

Her i Norge har vi generelt god helse, og lever lange og gode liv. Vi har et godt helsevesen og god økonomi. Men likevel er vi ikke helt i toppen når det kommer til forventet levealder. Vi har et uutnyttet potensiale. Mange spiser sunt og er fysisk aktive, men det er også en betydelig del av befolkningen som ikke har dette i orden. Men der vi kanskje synder mest er på sosiale relasjoner. Både erfaringer og forskning viser at gode venne- og familieforhold er viktige for god helse og lykkefølelse. Vi kunne vært flinkere på dette. Også jeg.

 

Du skriver om mennesker som lever lengst i verden, de som lever i de «blå sonene». Har vi i Norge samme naturlige muligheter til å bli like gamle, eller er det noe spesielt med disse sonene som vi i Norge aldri kommer til å oppnå?

Vi kan absolutt klare det vi også. Det er det jeg prøver å vise gjennom boken min. Det er egentlig ikke noe så veldig spesielt med livsstilen til menneskene i de blå sonene. De følger de samme fornuftige rådene vi allerede kjenner, og vet er effektive. Forskjellen mellom oss og dem er kanskje at mens vi bare prater om den fornuftige livsstilen, lever de den. Hver dag, år etter år. Da kommer også effekten.

 

Vi nordmenn liker kanskje å tro at vi har en sunnere livsstil enn folk i andre land. Er dette tilfellet?

Som sagt så har vi en del gode trekk. Søndagsturen, skigåing på vinteren, fjellturene. Dette er viktige tradisjoner som vi fortsatt må holde på. Dessverre ser vi at den yngre generasjonen ikke er så aktive lenger. Det kan bli et betydelig problem i fremtiden.

 

Tre egne favoritt dokumentarbøker som du vil anbefale videre?

Placebodefekten av Gunnar Tjomlid.

Dot con: The art of scamming a scammer av James Veitch.

Evolusjon av Erik Tunstad.