Almaprisen til Meg Rosoff

Den amerikanske ungdomsbokforfatteren Meg Rosoff er tildelt verdens mest presistjetunge barne- og ungdomsbokpris, Almaprisen, og fem millioner kroner.

«Meg Rosoffs ungdomsbøker taler til både følelser og intellekt», het det i juryens begrunnelse da årets vinner av Astrid Lindgren Memorial Award ble forkynt i dag på Kungliga Biblioteket i Stockholm.

«På en gnistrende prosa skriver hun om menneskets søken etter mening og identitet i en besynderlig og bisarr verden. Hun etterlater aldri leseren uberørt. Ingen bok er den andre lik i dette modige og humoristiske forfatterskapet», heter det i juryens begrunnelse.

 

– Kan ikke tro det er sant!

– Åh, gud, jeg må sette meg ned, utbrøt Meg Rosoff da hun ble oppringt av juryleder Boel Westin. – Det er fantastisk. Jeg kan nesten ikke tro det er sant!

Meg Rosoff ble født 1956 i USA, men bor nå i London. Hun debuterte så sent som i 2004, 48 år gammel, med den mørke ungdomsromanen How i live now. Denne ble utgitt på norsk året etter av Damm, med tittelen Slik har jeg det nå – oversatt av Bjarte Bjørkum.

Etter dette har Rosoff gitt ut seks ungdomsromaner, et par bildebøker og en voksenroman. Men etter noe kjappe søk finner vi ingen av disse i handelen på norsk.

 

Tilgjengelig kvalitet

Fem av bøkene hennes har imidlertid utkommet på forskjellige svenske forlag, kan bokbransjebladet Svensk Bokhandel (SvB) melde. To av rettighetene ligger nå hos Lilla Piratförlaget, hvor stemningen naturlig nok var høy tidligere i dag:

– Det er kjempegøy. Dette er en forfatter som skriver tilgjengelig, men likevel med veldig høy kvalitet for ungdom, sier forlagssjef Erik Titusson til SvB fra bokmessen i Bologna.

Tidligere har blant annet det svenske kvalitetsforlaget Brombergs gitt ut Rosoffs bøker.

 

Forfatteren mottar en prissum på hele fem millioner svenske kroner.