Alexander er bokslukernes favoritt

Alexander Løken da han ble tildelt Uprisen (Foto: Vibeke Røgler)

Historiens første Bokslukerpris ble delt ut i ettermiddag.

Alexander Løken fikk prisen for boken Trollskallen under et arrangement på Nobels fredsenter i Oslo i ettermiddag, på Verdens bokdag. Prisen er satt opp i regi av Foreningen !les.
Høsten 2014 har 25 000 elever på 6. trinn lest utdrag fra ti bøker og stemt frem sine fem superfinalister. Disse fem bøkene har fem juryklasser over hele landet siden desember i fjor lest og diskutert, og nå har sjetteklassingene valgt sin favorittbok. I dag får vi vite hvilken bok som vinner historiens første Bokslukerpris. Utdelingen skjedde på Nobels Fredssenter i hovedstaden med alle juryelevene og nominerte forfattere til stede.
– Det har vært interessant å oppleve hvor engasjerte sjetteklassingene har vært i dette prosjektet og hvordan juryelevene har tatt oppdraget på alvor.  sier prosjektleder i Foreningen !les, Troels Posselt.

 

Lykkelig prisvinner

trollskallenHistoriens første prisvinner var selv over seg av begeistring.

– Tusen, tusen takk! Dette var veldig overraskende. Jeg trodde ikke det var min bok juryen snakket om da de leste opp begrunnelsen, ikke før helt på slutten. Jeg må få takke spesielt de 25 000 elevene som har lest utdrag av bøker og de fem juryklassene som har lest de nominerte bøkene. Det er helt utrolig, sa Løken fra scenen på Nobels Fredssenter.

 

Skaper engasjement

En av juryklassene er fra Bøler skole i Oslo. Ifølge lærer Linn Marie Blikstad har Bokslukerprisen bidratt til økt engasjement for lesing og skriving blant elevene.

– Felles leseopplevelser har gitt en mulighet for bevisstgjøring og refleksjon som det ellers kan være vanskelig å få til. Elevene har fulgt opplegget med stor iver og jublet hver gang vi skulle bruke tid på å lese og ha klassesamtaler. De har hatt stor utvikling både i lese- og skriveferdigheter, sier hun.
De nominerte til Bokslukerprisen var:

Trollskallen av Alexander Løken (Cappelen Damm)
Zombie-Bjarne av Sigbjørn Mostue, illustrert av Ketil Bleidin (Cappelen Damm)
En flåte av gull av Aslak Dørum (Aschehoug)
Vindeltorn av Tone Almhjell (Gyldendal)
Revolvergutten av Arne Svingen (Gyldendal)

 

Løkenogjuryen
Prisvinner og deler av juryen under utdelingen i ettermiddag.

 

Jury har vært fem sjetteklasser på følgende skoler:

Kila skole i Harstad, Haus skule på Osterøy, Spangereid skole på Lindesnes, Nordli skole på Østre Toten og Bøler skole i Oslo

 

(Foto: Vibeke Røgler)